Geen wethouder sport die de opening verrichte en het liep nog niet storm, maar er kan geschaatst worden op deze prachtig gelegen ijsbaan met uitzicht op het westzijderveld.

Door: David Sluis

De sfeer zit er goed in, en de vrijwilligers hebben zich de afgelopen dagen in het zweet gewerkt om alles  op tijd, en corona proof klaar te krijgen, maar het is gelukt! Er stond een koude oosten wind over de baan en de smartlappen schalmde uit de speakers toen de eerste schaatsliefhebbers binnendruppelden. Het was alsof het nooit anders was geweest, maar toch was het alweer even geleden. Twee jaar precies, toen was de baan slechts anderhalve dag open (na het filmpje tikt David door):

De club wordt draaiende gehouden door voornamelijk senioren, op een paar verse jonge krachten na. De koffie-juffrouw van dienst is Lenie Hoogervorst, een toepasselijke naam.  Al ca een halve eeuw is zij verbonden aan de club. Maar zo zijn er meer. Voorzitter Antoon Kuiper zit verstopt in de schuur waar hij vlijtig schaatsen aan het slijpen is. Wat zijn ze blij dat er weer geschaatst kan worden.

Een liefhebber die zich ook al vroeg melde was Thijno Schipper (voormalig kaashandel Schipper). Ook hij wil de ouderwetse sfeer van de ijsbaan weer opsnuiven. 

“Ja de ijs-kwaliteit kon beter, maar we kunnen schaatsen en daar gaat het om”. 

Alleen voor medewerkers is de schaatskantine geopend, maar buiten is een koek- en zopie opgetuigd. Een gedeelte van de baan is speciaal voor kinderen afgezet. Het aankomend weekend verwacht men grote drukte. Er mogen max 245 personen per tijdslot van 2uur op het ijs, en leden krijgen voorrang. Ik bond zelf ook de ijzers om en eerlijk is eerlijk, het ging wat hakkelend de eerste meters. Maar ‘it giet oan!’