Gisteren werd er op sommige banen al geschaatst. Geen voetstuk is hoog genoeg om er de vrijwilligers van de Zaanse ijsclub op te zetten want zij gingen tot het gaatje om de banen zo strak mogelijk te maken.

Na Wormer en Assendelft openen vandaag om 10:00 uur ook Oostzaan en Westzaan hun Walhalla (de ijsmeesters vonden het oké!).

IJsbaan Juliana in Koog aan de Zaan houdt het nog even spannend, maar we zitter er bovenop!

Het ijs is sneeuwvrij gemaakt, hier en daar wat bijgespoten, maar perfect zal het niet worden. Voor alle banen gelden corona-regels. Die verschillen op kleine onderdelen van elkaar, maar in grote lijnen vindt je ze onderaan dit stuk.  

(en testten intussen het ijs van de Oostzanerpolder): 

IJsbaan Nova Zembla Wormer 

Gisteren werd er heerlijk geschaatst tot het licht uitging. Om 11:00 uur gaat de baan weer open! Je hoeft je niet aan te melden, maar, zo laat bestuurslid John Daman weten: 

‘We gaan tellen en als we op 200 zitten dan kan er niemand bij.’

Verder moeten de verwachting niet te hooggespannen zijn: het ijs in Wormer wordt bestempeld als ‘Warme-benen-ijs’ (je benen worden warm van al dat gehobbel) en bloed-ijs (dat zit ‘em in de kleur).

Annette Hildering / Facebookpagina Nova Zembla

IJsclub Lambert Melisz in Westzaan 

Vrijdagochtend om 10.00 uur openen de poorten naar de baan in Westzaan zich:

Schaatsen is open voor jong en oud, leden en niet leden. Leden hebben echter wel voorrang! Dus je leden kaart kun je komen af halen bij de entree bij je eerste bezoek. Helaas is er geen ruimte voor toeschouwers die gezellig een kijkje op de baan komen nemen.Wij zullen onze baan openen in de 4 tijdsblokken: [10.00 – 12:00] – [12:30 – 14:30] – [15:00 – 17:00] – [17:30 – 20:00]. Je hoeft je niet in te schrijven, maar wie het eerst komt wie het eerst maalt, met leden als uitzondering, die hebben voorrang.

Voorzitter Antoon Kuiper van Lambert Melisz in Westzaan slijpt schaatsen (foto van Facebook)

IJsvereniging Assendelft 

Corona-proof mogen er 250 grote mensen op (maar dat wordt waarschijnlijk pas overmorgen) en leden krijgen voorrang. Er wordt geschaatst binnen tijdsblokken: van [10.00 tot 12.30], van [14.00 tot 17.00] en van [18.00 tot 20.00].

Foto: Facebookpagina IJsvereniging Assendelft

IJsclub Centrum Oostzaan

Om 10:00 uur kunnen we los in Oostzaan. Heerlijk! Er zijn wel wat regels:

  • De ijsbaan is open van 10.00 tot 20.00 uur.
  • Toegang is alleen voor leden en hun gezinsleden.
  • U kunt geen losse entreekaartjes kopen.
  • U kunt wel lid van onze vereniging worden. (kijk bij Lid worden)
  • In overleg met de gemeente Oostzaan mag er een maximaal aantal mensen op het ijs aanwezig zijn. Als dat maximum is bereikt laten wij pas weer mensen toe als anderen de ijsbaan verlaten.

IJsvereniging Juliana (Koogerpark)

De ijsbaan is open (vanaf 10.00 uur), alleen voor de jeugd t/m 17 jaar (eventueel ID-kaart kunnen tonen).

Foto van Facebook-pagina van Juliana

Jisper IJsclub

142 jaar jong (volgens ons de oudste nog bestaande Zaanse sportvereniging) organiseert wel tochten (de Bannetocht) maar heeft geen eigen baan, dat hoeft natuurlijk ook niet als je het hele veld en de polder tot je beschikking hebt. Ze waarschuwen wel:

“Betreden van het Wormer- en Jisperveld om te schaatsen wordt ten zeerste afgeraden. De kwaliteit van het ijs is zeer slecht, dus betreden is op eigen risico! 

Op woensdag 10 februari heeft het bestuur van de Jisper IJsclub overlegd met burgemeester Judith Michel van Wormerland. De kwaliteit van het ijs in het Wormer-en Jisperveld is zeer slecht. De angst voor ongelukken is daarom groot, dus kom NIET schaatsen!

Vanwege de te verwachte drukte staan er aankomend weekend verkeersregelaars op de invalswegen van Wormerland. Zij zullen de bestuurders adviseren om te keren. Bij grote drukte komen er matrixborden te staan met waarschuwingen voor het verkeer. Vol = vol, dan worden de wegen afgesloten! De burgerhulp zal worden gevraagd paraat te staan bij calamiteiten en ongelukken.”

Haaldersbroek

Volgens ons bestaat ‘onze’ oude ijsbaan achter Haaldersbroek, Sankt Moritz, niet meer officieel (CORRECTIE: springlevend – zie reacties). Onder nam wethouder Wessel Breunesse poolshoogte op 8 februari (“tussen vergaderingen door”) en hij vond het nog niks. Helemaal boven een foto die Marianne Breunesse (familie?) op Instagram deelde van de ijsbaan die er prachtig bij lag.

Hoeveel ijsbanen/clubs zijn/waren er eigenlijk in de Zaanstreek?