De gemeente Zaanstad verstrekte in 2016 ruim 33 miljoen euro aan subsidies aan sportverenigingen, culturele instellingen, particulieren, bedrijven, scholen, buurtverenigingen, kerken en andere instellingen.

Het ging om bijna 400 subsidies voor instellingen en bedrijven en 79 subsidies voor particulieren. Het geld gaat naar zorg, onderwijs, sport, evenementen, cultuur, erfgoed, werkgelegenheid en wonen.

De hoogste bedragen gingen naar de Stichting RIBW (€ 8 miljoen) -de begeleiding van mensen met psychische klachten- , de Biebbus (€ 2,8 miljoen) en het Zaantheater (€ 2,5 miljoen). Onderaan bengelen de Culturele commissie van Stichting Herbert Vermeulen die € 53 kreeg (hoi!), en de Culturele Commissie Raadhuis Assendelft die het met € 99 moest doen.

Behalve de ‘top drie’ kregen nog vier instellingen meer dan een miljoen: Fluxus (€ 2.1 miljoen), Leger des Heils (€ 2 miljoen), Stiching MEE Amstel en Zaan, clientenondersteuning (€ 1.1 miljoen) en Stichting Blijf Groep (ruim € 1 miljoen).

17 organisaties, instellingen en bedrijven kregen tussen de € 200.000 en 1 miljoen. Daar zitten Vluchtelingenwerk, Zaans Natuur en Milieucentrum, Stadsherstel en tweemaal het Zaans Museum bij (één keer voor de dependance op het Hembrugterrein).

Dan komen 17 instellingen die tussen de 100.000 en € 200.000 krijgen. Daaronder De Zaanse Schans, filmhuis De Fabriek, Stichting Blijf (nu voor jeugdzorg), Fluxus (brede school), RAAZ, Bureau Discriminatiezaken en Stichting Marketing Zaanstreek.

96 instellingen kregen tussen de € 10.000 en € 100.000. Daarbij zitten bij  Babel, RTV Zaanstreek, weekendschool De Roos, Monet in Zaandam, Midzomerzaan, Stichting Park Management, Slachtofferhulp en de KNSB.

262 clubs moesten het in 2016 met minder dan € 10.000 subsidie doen. Dat gold o.a. voor De Kwaker, Haltpop, Tengel, GP Groot, Mizaam, Kabel Zaandam BV, Subway, de Fietsersbond, Aldi, Tempo Team en Roots aan de Zaan.

Aan 79 particulieren werd in totaal een kwart miljoen subsidie verleend. In de helft van de gevallen ging dat naar funderingsonderzoek, wijkmanagers verstrekten € 130.000 subsidie aan 34 particulieren.

Hier een pdf (subsidies_bedrijven) met alle subsidies (bedrijven, instellingen, verenigingen).