478 Zaanstad-subsidies: ruim 33 miljoen in 2016

De gemeente Zaanstad verstrekte in 2016 ruim 33 miljoen euro aan subsidies aan sportverenigingen, culturele instellingen, particulieren, bedrijven, scholen, buurtverenigingen, kerken en andere instellingen.

Het ging om bijna 400 subsidies voor instellingen en bedrijven en 79 subsidies voor particulieren. Het geld gaat naar zorg, onderwijs, sport, evenementen, cultuur, erfgoed, werkgelegenheid en wonen.

De hoogste bedragen gingen naar de Stichting RIBW (€ 8 miljoen) -de begeleiding van mensen met psychische klachten- , de Biebbus (€ 2,8 miljoen) en het Zaantheater (€ 2,5 miljoen). Onderaan bengelen de Culturele commissie van Stichting Herbert Vermeulen die € 53 kreeg (hoi!), en de Culturele Commissie Raadhuis Assendelft die het met € 99 moest doen.

Behalve de ‘top drie’ kregen nog vier instellingen meer dan een miljoen: Fluxus (€ 2.1 miljoen), Leger des Heils (€ 2 miljoen), Stiching MEE Amstel en Zaan, clientenondersteuning (€ 1.1 miljoen) en Stichting Blijf Groep (ruim € 1 miljoen).

17 organisaties, instellingen en bedrijven kregen tussen de € 200.000 en 1 miljoen. Daar zitten Vluchtelingenwerk, Zaans Natuur en Milieucentrum, Stadsherstel en tweemaal het Zaans Museum bij (één keer voor de dependance op het Hembrugterrein).

Dan komen 17 instellingen die tussen de 100.000 en € 200.000 krijgen. Daaronder De Zaanse Schans, filmhuis De Fabriek, Stichting Blijf (nu voor jeugdzorg), Fluxus (brede school), RAAZ, Bureau Discriminatiezaken en Stichting Marketing Zaanstreek.

96 instellingen kregen tussen de € 10.000 en € 100.000. Daarbij zitten bij  Babel, RTV Zaanstreek, weekendschool De Roos, Monet in Zaandam, Midzomerzaan, Stichting Park Management, Slachtofferhulp en de KNSB.

262 clubs moesten het in 2016 met minder dan € 10.000 subsidie doen. Dat gold o.a. voor De Kwaker, Haltpop, Tengel, GP Groot, Mizaam, Kabel Zaandam BV, Subway, de Fietsersbond, Aldi, Tempo Team en Roots aan de Zaan.

Aan 79 particulieren werd in totaal een kwart miljoen subsidie verleend. In de helft van de gevallen ging dat naar funderingsonderzoek, wijkmanagers verstrekten € 130.000 subsidie aan 34 particulieren.

Hier een pdf (subsidies_bedrijven) met alle subsidies (bedrijven, instellingen, verenigingen).

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Erik Esteie

  In de toekomst zou dit bedrag veel hoger kunnen zijn en menig instelling, evenement, club , enz kunnen helpen
  (Fabriek, Flux, Bieb, om er een paar te noemen)

  Helaas gaat er een Kultuur sof komen die 20 tot 30 miljoen gaat kosten en wat een schip van bijleggen gaat worden(zie alle “geweldige” andere Kultuur clusters in den lande)

  Er was bijvoorbeeld een evenment op het Hembrug terrein rond de herdenking/viering van 4 en 5 mei, maar dat is wegbezuinigd omdat de organisatoren het durfde om 10,000 euro subsidie te vragen

  Hoeveel jaar had dit evenement wel niet kunnen doorgaan als er geen miljoenen verspild worden aan het stokpaardje van de Zaanse politiek?

  En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van dingen die de nek omgedraaid worden omdat er zogenaamd geen geld voor is

 • JanN

  Tja, Leger des Heils 2 miljoen? Beetje discutabel op zijn minst..

  Zie: https://www.legerdesheils.nl/beleggingsbeleid

 • Berry van Adrichem

  Stichting PeuterTuin BV? Staat 2x genoemd en harkt dus schijnbaar meer dan ’n miljoen binnen? Peuteropvang Zaanstad ook goed voor zo’n 6 ton en Freekids Peuterzorg voor meer dan 2 ton. Dan is er nog Bambino Peuteropvang voor meer dan 1 ton. De peuters binnen Zaanstad hebben dus niks te klagen qua subsidie of interpreteer ik de tabel foutief?

 • De Orkaan

  Morgen meer over de onderwijssubsidies. Die 478 slaat op het aantal projecten. Het aantal aanvragers is lager.

 • jan de bruin

  Het is duidelijk: de subsidie l van de cultuurcluster participanten, de zaanse schans en het zaantheater wordt betaald door de
  kleinere culturele initiatieven in de rest van Zaanstad.
  Jan de Vries van D’66 heeft het al aangekondigd laat dergelijke culturele activiteiten maar over aan het particuliere initiatief en hun eigen broek ophouden!
  Gevolg: een overkill aan food-en muziekfestivals ten kosten van een hoogwaardige culturele infrastuctuur.
  Brood en spelen voor de Zaanse bevolking. De strijd tegen de komst van het cultuurcluster gaat door, een aannemer en projectontwikkelaar zijn nog steeds niet gevonden en de bouwkosten stijgen met het verloop van de tijd.

 • luttik

  2x GGD Zaanstreek Waterland? Hoezo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *