Donderdag 20 juni, midzomerdag, maken twee Zaankanters optimaal gebruik van het lange licht. Tom de Vos en Sjors Brand vertrekken die ochtend in alle vroegte vanuit het Noord-Franse Calais om vierhonderd kilometer verderop aan te komen in cafe de Fabriek in Zaandam. Hun doel? Geld ophalen voor MIND, een stichting voor psychische gezondheid. In de Orkaan podcast vertellen ze alles over deze zware uitdaging.

Het begon vorig jaar, de eerste editie, als een uitdaging. Sjors wilde wel een flink stuk fietsen en daar kon een doel aan gekoppeld worden zo vertellen de Zaankanters (van allebei 28 jaar) in de podcast. Sjors:

‘Ik wist dat Tom ook van gekke uitdagingen houdt, toen hebben we de tocht vormgegeven. Dat werd op de langste dag van het jaar door twaalf provincies rijden. Tom kwam op het idee om er een goed doel aan te koppelen, stichting MIND. Zo werd het de MIND Summer Ride.’

Tom vertelt hoe hij bij dat goede doel uitkwam:

‘We vragen aandacht voor mentale gezondheid. Het is een onderwerp waar nog best veel taboe aan hangt. Mensen praten er niet makkelijk over en weten ook niet zo goed met wie je erover kunt praten. Een paar jaar geleden zat ik zelf ook met wat mentale problemen en ben er uiteindelijk wel uitgekomen. Vorig jaar had ik het er met Sjors en wat andere vrienden over hoe diep ik zat op dat moment en daar schrokken ze ook erg van. Dat was voor mij gek want het was alweer een paar jaar geleden en het voelde als heel lang geleden. Met de MIND Summer Ride wil ik de ogen openen van mensen die met dit soort gevoelens zitten. Ga met iemand praten. De stichting heeft ook een telefoonlijn waar je altijd naar kunt bellen. Dat is ook waar wij geld voor inzamelen zodat die mensen hun werk kunnen doen.’

Vierhonderd kilometer rijd je niet zomaar even zonder training. In de podcast vertellen Sjors en Tom hoe ze zich voorbereiden, wat een steun ze ervaren van meefietsers (die de heren uit de wind houden en er doorheen slepen) en welke kansen ze in de toekomst nog zien voor het evenement.

Eigen acties zijn welkom

Wie zich wil aansluiten met een eigen actie op 20 juni of op een andere manier iets wil bijdragen is meer dan welkom. Kijk daarvoor op de evenementpagina. Die avond om 22.00 uur hopen Tom en Sjors te zijn aangekomen bij cafe de Fabriek met een warm onthaal en een mooie opbrengst voor stichting MIND.

De Orkaan podcast is te beluisteren via SoundcloudSpotify en alle podcast apps.

Door: Edwin Kleiss. (Tekst en foto’s)