Het recept is eenvoudig, 24 uur darten met veel gezelligheid en ondertussen een bak geld ophalen voor onderzoek naar prostaatkanker. En het werkt. Gemiddeld wordt er zo’n € 15.000 tot € 20.000 opgehaald. Deze vrijdag, 12 juli, organiseert stichting Bull’s Eye de 16e editie van de Zaanse dartmarathon ‘Darts Against Cancer’. De Orkaan nam een kijkje bij de voorbereidingen.

De vloer van het clubgebouw van motorclub Mozamo in Koog aan de Zaan ligt bezaaid met artikelen als we binnenstappen. Schoonmaakmiddelen, vazen, hebbedingetjes en een bordspel met quizvragen. Het zijn allemaal prijzen voor de tombola die gehouden wordt tijdens de marathon in het gebouw. Ook wordt er een veiling georganiseerd. Drie dames zijn er druk mee bezig en onze verslaggever wordt ook enthousiast ontvangen door hondje Mila die tussen de prijzen doorrent en blaft als een ware waakhond.

Anja Stuurman stelt zich voor. Ze is de oermoeder van de marathon en met haar dochter Soraya Hartog en ‘reserve dochter’ Chantal van Aken hard aan het werk om alles in orde te maken voor vrijdag. De meeste artikelen zijn gesponsord, met het verzamelen van de spullen is het team het hele jaar bezig. Maar het ploegje van de organisatie is groter benadrukken ze. Ook de inzet van Alex, Erwin en Martin mag niet onbenoemd blijven.

Mila waakt over de prijzen van de tombola.

SWOP

Het doel van de marathon is geld ophalen voor Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Prostaatkanker (SWOP), een initiatief van de afdeling Urologie van het Erasmus MC in Rotterdam. Anja doet uit de doeken hoe dat zo is gekomen.

‘Ik heb altijd een café gehad in de Waddenbuurt in Zaandam. Café Onverwacht bestaat niet meer, maar er werd altijd veel gedart. In 2008 zei ik tegen een goede vriend die daar ook kwam dat we eigenlijk eens iets zouden moeten doen voor het goede doel. We hadden een stichting nodig en zijn naar een notaris gestapt, zonder geld. Zo werd de notaris onze allereerste sponsor. In eerste instantie begon het in mijn eigen café met een marathon van 48 uur maar we worden allemaal ouder. Er kwamen steeds meer mensen van buitenaf bij en het evenement groeide.

De eerste vier jaar deden we het voor een onderzoek naar alvleesklierkanker. Vlak nadat we besloten hadden iets voor een goed doel te doen kreeg een van onze bevriende darters te horen dat hij alvleesklierkanker had. Dat vond ik toen meteen een mooi doel. Om een onderzoek te adopteren moest je minimaal € 5.000 ophalen. Het eerste jaar haalden we € 15.000 op. Na de eerste keer is onze vriend helaas overleden maar het onderzoek liep vier jaar en dus zijn we daarvoor doorgegaan. Later werd dat SWOP. Eerst nog via het KWF maar onze donatie werd dan afgetrokken van het geld dat SWOP in totaal van KWF kreeg. Daarom doen we het nu rechtstreeks. Het moet een extraatje zijn voor die stichting.

Darten is een mannenwereld en prostaatkanker is de nummer 1 meest voorkomende kanker bij mannen. Zo kwamen we terecht bij professor Schröder in het Erasmus MC. Met zijn team probeert hij een onderzoek van de grond te krijgen. Ze willen dat er, net als bij borstkankeronderzoek waarbij vrouwen een vooronderzoek krijgen, een vooronderzoek voor mannen komt. Preventief dus, dat is hun streven.’

Tijdblokken

Darters spelen het darttoernooi dit weekend verdeeld over drie tijdvakken. De eerste is van vrijdagavond 21.00 tot zaterdagochtend 09.00 uur. De volgende zijn van 09.00 – 15.00 uur en 15.00 tot 21.00 uur op zaterdag. Er zijn al ruim negentig deelnemers die zich vaak flink laten sponsoren om de opbrengst zo hoog mogelijk te krijgen. Nieuwe deelnemers kunnen zich nog aanmelden via het telefoonnummer op de website. Deelname kost een minimale inleg van € 40. Iedereen die meedoet krijgt sowieso een dartshirt (zie foto boven) en voor eten wordt gezorgd.

Zaterdagavond komt de marathon tot een einde en wordt het opgehaalde bedrag bekend gemaakt. Daarbij wordt ook voor een livestream gezorgd. De link daarvoor zal verschijnen op de facebookpagina van stichting Bull’s Eye.

‘We voelen veel waardering vanuit de stichting. Ze willen altijd veel voor ons doen, we kunnen zelfs rondleidingen krijgen en er is altijd persoonlijk contact. Ook zaterdag zijn ze er weer bij om de cheque in ontvangst te nemen.’

Door: Edwin Kleiss (tekst en foto’s) Op de foto: Soraya Hartog, Anja Stuurman en Chantal van Aken.