50 jaar AZ, betaald voetbal terug in de Zaanstreek

In 1967 fuseerden FC Zaanstreek en Alkmaar ’54 tot AZ’67 – later gewoon AZ. Vanaf dat jaar was het betaald voetbal bijna verdwenen in de Zaanstreek.

ZFC speelde nog tot 1971 in de tweede divisie en ging daarna over naar de amateurs.

Maar betaald voetbal is terug in de Zaanstreek. Maandagavond speelde Jong AZ haar eerste officiële wedstrijd op het AFAS Trainingscomplex (sportpark De Kalverhoek waar ze samen met ZCFC spelen).

En het was een klinkend debuut, Jong AZ won van Jong De Graafschap met 5-0 dankzij treffers van Levi Garcia, Muamer Tankovic en Robert Mühren, die drie keer scoorde. Er waren 150 toeschouwers.

Hieronder de doelpunten:

Eén van de laatste foto’s van een wedstrijd van FC Zaanstreek, volgens het gemeentearchief uit 1967, rechts links Rob Groot.

fczaanstreek

Met dank aan Bram Dimmick voor de tip, hij meldt overigens ook dat het tweede van AZ af en toe nog wel eens in de Zaanstreek heeft gespeeld, ook na 1967.

Deel dit artikel:

3 reacties op 50 jaar AZ, betaald voetbal terug in de Zaanstreek

  1. Kees Klinkenberg schreef:

    En ik maar denken dat Tekkel links op de foto staat…..

  2. De Orkaan schreef:

    LINKS! (onze fout) De tekst van archief: “Voetbalwedstrijd F.C. Zaanstreek met links Rob Groot”

  3. Rob Hond schreef:

    FC Zaanstreek? Ik weet niet veel van voetbal, maar één ding weet ik wel: FC Zaanstreek is nooit een klinkende naam geweest en heeft in feite maar drie jaar bestaan. Het was als het ware een kunstmatige afsplitsing van een veel bekendere club, het eerbiedwaardige KFC! (https://nl.wikipedia.org/wiki/KFC_(voetbalclub)) ..

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *