50 jaar Zaanstad… #trots

Burgemeester Hamming en wethouder Stephanie Onclin zijn trots. Trots op de verschillen, trots op het verleden, trots op de gevels, trots op de Zaanse Schans, trots op de Zaan, trots op de inwoners, trots op het heden en trots op de producten.

Dat zeggen ze in het filmpje (onder) waarmee het jubileumjaar wordt aangekondigd. 2024 staat in het teken van feest voor Zaanstad. Mensen en verenigingen die ideeën hebben over hoe dat luister bijgezet kan worden kunnen zich melden.

Voor de viering is een speciale website in het leven geroepen bij Zaans.nl, de Zaanse marketing organisatie. Zaanstad viert niet alleen haar 50e verjaardag maar ook dat het 450 jaar geleden was “dat de Spanjaarden in de Zaanstreek verslagen werden.”

Wie een “leuk idee voor een activiteit, evenement of project in het jubileumjaar” heeft kan zich bij de organisatie melden. Die biedt hulp bij het organiseren terwijl voor grotere activiteiten ook subsidie kan worden aangevraagd. Er is drie keer een bedrag beschikbaar gesteld van € 100.000 voor grotere evenementen en nog een keer € 100.000 om te verdelen tussen kleinere activiteiten, evenementen of projecten met een maximum van € 5.000,- per activiteit, evenement of project.

Voor het jubileum is ook een speciaal logo ontworpen (onder het logo legt Zaanstad uit wat het betekent).

De uitleg is ook op de website te vinden: het logo staat dus voor verbinding, de Zaan, de moskee, industrie, diversiteit, gevels, gemeentehuis, kerken en woningen walvis, beleving en liefde, fietsen en jonge gezinnen en de Zaanse Schans. En dat allemaal op één plaatje.

Op de website staat ook dat “Zaanstad met bijna 160.000 inwoners de grootste gemeente in Noord-Holland en de 17e gemeente van Nederland is als het gaat om inwonersaantallen.” Dat klopt niet, Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer hebben meer inwoners.

Door Piet Bakker. Bron: website 50 jaar Zaanstad en video op YouTube.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Rob Vreeken

  450 jaar geleden dat ‘de Spanjaarden uit de Zaanstreek zijn verjaagd’? Mijn hemel. Is hier sprake van een intergenerationeel trauma? Of heeft de burgemeester wat zitten bladeren in een geschiedenisboek en heeft hij daarin een heroïsch stukje Zaanse eigenheid ontdekt dat we al meer dan vierhonderd jaar vergeten waren?

  • Bart Soepenberg

   Rob, is inderdaad allemaal iets te simplistisch: In 1574 wonnen de rebellen een slag tegen de troepen van de officiële Landsheer, die toevallig ook Koning van Castilië en Aragon was ( zeg maar Spanje). Dus nee, niks te maken met Holland tegen Spanje maar rebellen tegen de (erfelijk bepaalde ) Graven van Holland ( en dus ook Koningen van Spanje).Trouwens, merendeel van de troepen aan beider zijden waren ingehuurd, bv veel Zwitsers. Interessant ? Zeker, maar niet echt spannend qua natievorming of regiovorming oid

 • Simon Mes

  Westzaan word helaas weer vergeten, het hoofd dorp van de banne Westzaan.

 • Gemeente Zaanstad is..Wormerveer, Assendelft , Krommenie, Zaandijk, Koog aan de Zaan, Westzaan. heel vroeger had elk Dorp een eigen Burgemeester, nu maar 1 Burgemeester, en dat wordt de Gemeente Zaanstad genoemd. net als bv Kampen dat nu ook Gemeente kampen heet met de kleine Dorpen erom heen..Tijden veranderen.

  • Nico Smit

   Henkie,
   Zaandam behoort ook al een lange tijd tot de gemeente Zaanstad en wat hebben we opeens
   te maken met een stelletje gereformeerden uit Kampen.
   Vreemd is dat wethouder Onclin er maar 4 weet op te noemen en vergeet Koog aan de Zaan, Zaandijk en Westzaan.
   Deze wethouder is van Financiën maar kan niet tot 7 tellen.

 • Ton van Harlingen

  Als ik burgemeester Hamming was, zou ik in het logo die moskee niet op zo’n hoge plaats zetten en het vervormde plaatje van een kerk niet op de onderste plaats. Zou het niet veel beter zijn om het gemeentehuis te vervangen door een van die mooie houten Vermaningen?

 • Frits Krom

  Waarop slaat dat ene iele boompje in de linkerbovenhoek? Op de “uitbundig” aanwezige natuur in de streek? Of op het (mogelijk aanwezige) verlangen naar bossen op goed bereikbare afstand? En waardoor zijn die schuine strepen geïnpireerd, die bovenop het woord “jaar” staan? Door de zijkant van de politieauto’s? Of door al het overige, dat de Zaanstreek nog altijd rijk is, maar geen plaats meer vinden kon in dit logo? 😉

 • Carolien Hoogenhout

  niet één positieve reactie, wat een gezeur. ik neem aan en hoop dat iedereen die zo heeft gereageerd volgend jaar lekker thuis blijft sikkeneuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *