50woordenfoto: Brokje Brokking

Brokje Brokking

Links en rechts schieten de waterwoningen, middenwoningen, twee-onder-één-kapwoningen, vrijstaande woningen en appartementengebouwen uit de grond.

Stoer blijven de resten van het veevoederbedrijf overeind staan temidden van het bouwgeweld. Zaans Pijl heet het officieel, wij blijven het gewoon plan Brokking noemen.

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij (of jij!) nu en dan van 50 woorden.

Deze foto maakten we vorige week in Wormerveer.

brokking april 2020

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

50woordenfoto

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Tom Tulleken

  Jammer dat de redactie van De Orkaan er voor kiest om “het gewoon Plan Brokking” te blijven noemen. Vergeten schijnt dat decennialang deze locatie bekend heeft gestaan als “De Ster”, de mengvoederfabriek van Wessanen. Dat ergens in de negentiger jaren van de 20ste eeuw een in de Zaanstreek onbekend bedrijf deze fabriek overnam om er niet veel later een sterfhuislocatie van te maken doet niets af aan het het feit dat meer dan 50 jaar hier gewerkt werd door Zaankanters in een oer-Zaans bedrijf. Ik had van de redactie van De Orkaan toch wat meer historisch besef verwacht….

  • De Orkaan

   Wij lopen over van het historisch besef. Maar wij zijn niet op aarde om in de Zaanstreek eigen initiatief namen aan plannen, bruggen, straten en wijken te geven die wij leuker, beter en verantwoorder vinden. Toen het plan gelanceerd werd, heette het Brokking en via een prijsvraag is er Zaans Pijl van gemaakt, maar die eerste naam is waar het plan onder bekend stond, dus daar houden we ons aan. Als je het over Plan Brokking hebt, weet iedereen waar je het over hebt. Plan De Ster? Nooit van gehoord.

   • Jan Betlem

    De Orkaan blijft het Brokking noemen, geheel tegen het eigen “principe” in, vanwege de naam waar onder het bekend was! Dat was echter “De Ster” voor de oorspronkelijke bewoners van de Zaanstreek. Brokking was maar een naam die enkele jaren (ca. 20 jaar)werd gebruikt. Dus gebruik de naam die het nu heeft, “Zaanse Pijl”, of gebruik de oorspronkelijke naam “De Ster” dan loopt u over van Zaans historisch besef.

 • Rob Boere

  Zullen we het maar bij “De Ster” houden?!

 • Tom Tulleken

  Een onderliggende gedachte bij dit alles is het feit dat straks (wanneer ook de meelfabriek en omgeving is getransformeerd tot een woongebied) niets meer herinnert aan het (voor Wormerveer zo belangrijke) Wessanen-concern c.q. de ondernemers familie Laan. Geen straat, gebouw, brug, plantsoen of zelfs wandelpad is vernoemd naar deze familie, die toch -naast werkgelegenheid- genoeg gedaan heeft voor Wormerveer/de Zaanstreek en haar bevolking. Het eerste buurthuis (Ons Huis op de Zaanweg), een belangrijke schenking t.b.v. de bouw van de Ambachtsschool in Zaandam, financiële bijdragen die het mogelijke maakten de Zaanbrug te bouwen, de begraafplaats aan de Marktstraat aan te leggen en zwembad De Watering te kunnen bouwen zijn slechts enkele voorbeelden die gerealiseerd werden mede dankzij de familie Laan. Op dit moment herinnert nog slechts één object aan Wessanen; de molenstenen bij de meelfabriek met op de staande steen het opschrift ‘Wessanen’s Koninklijke Fabrieken, Meelfabriek De Vlijt opgericht 1765′. Ik ben benieuwd of ook deze zichtbare herinnering straks -wanneer Plan De Vlijt (??) zal worden gerealiseerd.

 • Jan van Zaane

  me dunkt, weinig families waar zoveel naar genoemd is, in bijna ieder zaandorp is wel iets naar familie Laan genoemd: Padlaan, Vlietlaan, Troelstralaan, Museumlaan, Parklaan, Badhuislaan, Duijfjeslaan, Apollolaan enz. Alleen in Westzaan zou ik het zo even niet weten. Slechts de familie Straat komt hier nog bovenuit denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *