50Woordenfoto: Salamander

Salamander

De natuur is op gang gekomen in februari 2021. We stonden op het ijs en konden een week later in de korte broek naar buiten. Het wordt lente.

We spotten al krokussen en nu ook de salamander. Voor deze beestjes betekent februari ‘opstaan’ omdat ze uit hun winterslaap ontwaken.

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij (of jij!) nu en dan van 50 woorden.

Erik Schouten maakte de foto in de Havenbuurt in Zaandam. We checkten bij onze huisbioloog David Sluis of het echt een salamander was, ja dus:

“een kleine watersalamander. Komt nu uit overwintering (op land). De meest algemene salamander, ook bij ons. “

David kon verklappen dat hij over maandje een item over salamanders maakt voor De Orkaan.

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Erik Schouten

    Ik was zelf op onderzoek uit geweest in een aantal natuurboeken en ik kwam uit op een inheemse hagedissensoort omdat dit diertje van 10 á 12 cm van kop tot staart geen zwemstaart heeft (vin op de staart) maar ik wil de kennis van David niet in twijfel trekken!

  • David Sluis

    Beste Erik, ik kan je verwarring begrijpen. Deze ziet er idd net uit als een kleine hagedis. Echter de kleine watersalamander ziet er tijdens de overwintering (veelal op land) geheel anders uit dan tijdens de voortplantingsfase, zeker de mannetjes. Mooie waarneming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *