50woordenfoto: Vinkenstraat-verval…

Vinkenstraat-verval…

Mooi van lelijkheid. Of alleen lelijk? Een potentieel pareltje? Ooit was dit een Zaans huisje naast de monumentale Maartenskerk.

Nu: kunst (?) in etalage, zowel boven als onder scheef hangende en kapotte zonweringen. Afgebladderde verf. Het pand uit 1920 heeft aan de zijkant (op onderste foto) nog een mooie makelaar op het dak.

UPDATE: De plannen voor Hazenleger (Hazenpad, Vinkenstraat) blijft het groene huisje wordt gehandhaaft.

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij (of jij!) nu en dan van 50 woorden.

Deze foto werd gemaakt door Maria Boer.

2011 (Wim de Jong, Gemeentearchief Zaanstad)

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Deel dit artikel:

28 reacties

 • Marleen verhoef

  Vroeger woonde daar Remmert Kohne ( keune) daar en op het erf achter het huis stond een wit beeld .

 • Wat jammer he van zo huis vroeger was het erg mooi

 • yolanda Uitendaal

  schandalig dit, verkoop ’t dan aan geïnteresseerde. hebben wij ook gedaan met ons houten Zaanse woning. Op een gegeven moment moet je realistisch zijn en verkopen ivm leeftijd. Onderhoud wordt dan teveel vonden wij.

 • Ik zie vooral potentie; als de binnenkant nog goed is (en met name de fundering)… de buitenkant kan wel een likje verf gebruiken (of wat nieuwe planken 😉), maar het ziet er mogelijk dramatischer uit dan het is.

  • Fred Blijestein

   Het huis is van iemand en je kan een eigenaar van een huis niet dwingen om te verkopen. Het is triest om te zien hoe het aan het verkrotten is

   • Bert Versteeg

    Je kan inderdaad niemand dwingen het te verkopen maar het zou wel mogelijk moeten zijn iemand te verplichten om zijn of haar woning, schuur en / of tuin netjes te onderhouden.
    Mooie taak voor de gemeente !

  • Oliver de Wit

   Wij hebben alle Zaans-groene delen van ons huis 5 jaar geleden maar vervangen door kunststof.

   Volledig houten gevels zijn echt een hel in het onderhoud.

   Helaas is zowel restaureren als vervangen gewoon heel erg prijzig — bij veel buren hier in de straat die ik spreek is er na covid-inkomensverlies en explosief stijgende bouw prijzen ook een bodem in zicht qua onderhouds budget.

   Dus wie zich heel erg stoort aan de bladderende verf van de buren: Bel aan met een pot verf en een kwast in de hand.

   • J Sturk

    Hulp bieden is zeker een optie. Dit pand is een pareltje. De panden vlakbij de voormalige gasfabriek zagen er ook niet uit. Die huisjes staan nu ook in de steigers.
    Het zou een optie kunnen zijn een fonds op te richten voor het onderhoud van panden waarvan de bewoners geen toereikende financiele mogelijkheden hebben. Een prachtig pand zo verzuimd goed te onderhouden als in de Vinkenstraat is een blamage, is de postcode loterij een optie. De Vinkenstraat is een oude straat, laat dit pand niet verloren gaan.

 • Adele Acer

  Prachtige gebouwtje,

 • Patrick van Oorschot

  Gemeente vragen om de eigenaar aan te spreken op achterstallig onderhoud, zal best wel ergens regeltje over in de wetboeken staan. Zonde om zoiets te laten verkrotten en straks als slooppand te zien worden gesloopt voor een appartementencomplexje tegen dure prijzen.

 • hans van rheenen

  TIP voor een noodlijdende starter en klusser op de woningsmarkt:

  Zoek het adres met het juiste huisnummer op (onderzoek eerst ter plekke of het huisje leegstaat of nog bewoond is) en type het gevonden adres in op de website van kadaster.nl

  Voor nog geen drie Euro komt deze potentiële starter erachter wie de eigenaar is.

  Privacy? Géén probleem. Zowel het adres als het kadaster is helemaal openbaar!
  In de nog aanwezige brievenbus kan de starter een bod voor de bouwval deponeren.
  Doet de huisbel het nog … geen schroom, wie niet waagt krijgt nooit een huis.

 • Danielle Stoffer

  Das mijn ouderlijk huis
  Wat erg dit zeg

  • hans van rheenen

   Danielle …

   ik kan me voorstellen dat deze discussie je pijn doet en herinneringen oproept.

   Misschien in deze fase niet meer van toepassing, maar wanneer dit huis nòg niet verkocht is aan de ontwikkelaar (wat de oorzaak voor de vertraging zou kunnen zijn), neem dan serieus contact op met een advocaat, die de pijn tenminste financieel zal kunnen verzachten en zèlfs het huisje nog zou kunnen redden, door het (opnieuw) aan een verkopende partij aan te bieden en door een koper alsnog opgeknapt kan worden.

 • Het groene vervallen huisje is een onderdeel van het woningplan Hazenleger van projectontwikkelaar Halmar projectontwikkeling en wordt volledig gerenoveerd. Wat daarna gaat gebeuren met het groene huisje weet de eigenaar van het pand nog niet. Of verhuren of verkopen.

 • hans van rheenen

  Beste Ed, ik heb het Hazenlegerplan voor me liggen …

  maar daarop is het lieve groene huisje ècht verdwenen onder de appartementen.

  https://www.woneninhethazenleger.nl/aanbod/

  Het idee om het huisje te redden zou echter de binnenstad enorm verrijken naast al die plastic imitaties, waarover de van Rossem’s al zeiden, dat ze niet wilden weten hoe díe er over 30 jaar zullen uitzien.

  En Danielle Stoffer (hierboven aan het woord) zal een gat in de lucht springen dat haar ouderlijk huis NIET zal worden gesloopt.

  • Ed Beijer

   Beste Hans,

   Als je goed kijkt wordt naast het Maartenspad het appartementencomplex gebouwd. Dat is nu braakliggend terrein waar voorheen wat auto’s stonden. Daarnaast staan 2 huizen (lichtgrijs) dat zijn huizen nummer 28 en 26.
   Waar je naar kijkt is wat er op dit moment in de verkoop is.

   Op 25 januari 2022 is er een digitale informatie bijeenkomst geweest: https://www.woneninhethazenleger.nl/nieuws/3956/verslag-informatieavond/
   Als je de opname afluistert (18.06-18.45) dan wordt daar de vraag gesteld wat er met het groene huisje gaat gebeuren.
   De Vinkenstraat 28 is namelijk van dezelfde grondeigenaar en de bedoeling is gezien de woning behoorlijk in verval is het volledig te renoveren.

   Dat is goed nieuws, want het is zonde als het zou verdwijnen.
   Eens, het verrijkt de binnenstad enorm. Niet de plastic imitaties.

 • hans van rheenen

  Hoi Bert,

  Inderdaad goed héél nieuws voor de buurt en alle zaankanters wanneer “het groene huisje-28” straks gerenoveerd gaat worden. De aankondiging van het verslag had ik op de website gezien, maar niet gevonden, ook jouw link voert niet naar het bedoelde verslag.

  De ontwikkelaar kan (volgens jouw tekst) straks laten zien hoe het er hier, nu precies 100 jaar geleden, ooit heeft uitgezien wanneer het zorgvuldig gerenoveerd wordt.

  Ik weet niet wie dit bericht op de Orkaan heeft gezet, maar misschien nemen andere ontwikkelaars in de regio het idee (en de eventuele subsidie) vaker mee.

 • Jolanda Hendriks

  In juli 2020 heeft de werkgroep Erfgoed en Ruimte van Historisch Zaandam al aangegeven bij het meldpunt van Zaans Erfgoed dat dit een pand is wat bewaard zou moeten blijven. Deze woning is gebouwd in 1881 door de fa. Eilmann en herinnert aan de vele houten woningen die hier op het Vinkenpad ooit stonden.
  Onze werkgroep heeft toen contact gezocht met project-ontwikkelaar Halmar die ons verzekerde dat het huis behouden zou blijven.
  Goed om te merken dat dit ook echt gaat gebeuren.
  Meer zorgen zijn er ook over Vinkenstraat 76 en 78, die gekocht zijn door projectontwikkelaar Locus Delicatus en hier 18 appartementen neer wil zetten.
  Dit zou betekenen dat de laatste houten woonhuizen van deze straat gesloopt zouden gaan worden. Historisch Zaandam en Zaans Erfgoed hebben bij de gemeente bezwaar ingediend en gevraagd nader historisch onderzoek te doen.

 • hans van rheenen

  @Jolanda, voor zover het mij (on-)duidelijk is …

  heeft een gemeente vooraf altijd een visie gemaakt hoe een wijk, ook een straat en een huis, er toekomstig moet gaan uitzien. Een ontwikkelaar houdt daar bij de koop rekening mee. Moderne woningsbouw, wel of niet in een semi-Zaanse stijl is dus voor de Vinkenstraat eerder al vastgelegd.

  Dat een ontwikkelaar een Zaans huisje wil laten staan (zie Vinkenstraat 28) is zéér lovenswaardig, maar druist onder deze omstandigheden zèlfs tegen de straatvisie in van de gemeente. Inderdaad prima dat het charmante huisje tussen de nieuwbouw in de straat mag/kan blijven staan.

  Of de nummers 76 en 78 als koppeltje behoudenswaardig is moet nu, na de koop door de ontwikkelaar achteraf bespreekbaar of aangevochten worden?

  Beetje het paard àchter de wagen spannen toch?

 • Ed Beijer

  Misschien wel meer dan 15 jaar geleden is besloten dat de Vinkenstraat opgenomen is in het projectontwikkelingsplan “Inverdan”. Helaas is de Gemeente nooit overgegaan om het in de praktijk ook waar te maken voor de Vinkenstraat. De Vinkenstraat is nog steeds niet opgeknapt en inmiddels zijn er al een aantal panden daardoor verloren gegaan zoals de gereformeerde kerk wat later het verenigingsgebouw van ontmoetings- en activiteiten centrum werd voor ‘Famiri” is gesloopt in 2010. Daar hadden prachtige appartementen van gemaakt kunnen worden. Verrijking voor de straat!

  Enfin, ook nu is niet bekend wanneer de Vinkenstraat eindelijk eens aan de beurt is om opgeknapt te worden en dat terwijl ondertussen de Stationsstraat al meer dan 4 a 5 keer onder handen is genomen.
  De Vinkenstraat is verloederd, er staan amper bomen, asfalt is in verval en de stoep daar kun je je lelijk je nek over breken. Mijn hoop is gericht op de nieuwe stadsarchitect Edzo Bindels; https://www.nhnieuws.nl/nieuws/280907/nieuwe-stadsarchitect-wil-stad-leefbaarder-maken

 • hans van rheenen

  Misschien weet de wakkere Orkaanredactie …

  meteen waar je die gemeentelijke visie voor de Finkenstraat kunt opvragen? De ontwikkelaars zijn er óók achtergekomen. Van het plan Inverdan is de gemeente weliswaar de opdrachtgever, maar misschien is de Finkenstraat dan weer “geheim” en heeft de heer Edzo Bindels óók helemaal geen greep en inzicht op?

  De supervisor Sjoerd Soeters heeft zich inmiddels afgewend van de wereldberoemde binnenstad en geeft nu als architect vòlgas op de Peperstraat, de Zuiddijk en de Burcht, waarover het laatste woord is gezegd … slopen!

 • Ed Beijer

  Laatste update over het vervallen groene huisje.

  De grondeigenaar heeft een onderzoek uitgevoerd naar de staat van het pand. Hieruit is gebleken dat het huisje zodanig in verval is geraakt dat het niet meer te redden is. Kortom uitstel van onderhoud heeft ervoor gezorgd dat het niet meer te restaureren is.

  Op dit moment is de grondeigenaar met de Gemeente in overleg over het slopen van het huisje om hierna te herbouwen als een kopie van het origineel.

  Ben benieuwd hoe dit afloopt. Als het maar niet zo is met de nog te bouwen huizen in het bouwplan Hazenleger. Deze zouden gebouwd worden in de stijl van de huizen van het Hazenpad, maar in het plan lijkt dit er niet echt op. Zeker niet als er een extra verdieping opgezet wordt.

  Komende tijd maar de ‘bekendmakingen’ van de Gemeente in de gaten houden.

  Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *