639 Zaanse voetbalteams… van KFC tot Knollendam

KFC is de grootste voetbalclub van de Zaanstreek met 64 teams. Ook Sporting Krommenie, Fortuna Wormerveer, SVA (Assendelft) en WSV ’30 uit Wormer hebben meer dan 50 teams.

Van de 21 Zaanse clubs zijn er vijf met minder dan 10 teams: Hellas Sport (8), Jisp (7), PZC en Rood-Wit (5) en Knollendam (4). De beide laatste clubs kregen er ten opzichte van 2016 echter wel beide een team bij.

Twee jaar geleden maakten we ook al een overzicht. Het aantal clubs veranderde niet (alleen ZTS ging Rood-Wit heten), het aantal teams groeide in twee jaar van 622 naar 639. De naamgeving van de jeugdteams veranderde wel in de afgelopen periode.

Ook Zaanlandia, OFC, Hercules, RCZ, Assendelft en Zaandijk horen bij de ‘grote’ clubs met meer dan 30 teams. De middenmoot begint bij ZCFC, gevolgd door Westzaan, Saenden, Zilvermeeuwen en Blauw Wit.

De meeste verenigingen (14 van de 21) hebben vrouwenvoetbal, veel van de andere verenigingen hebben overigens wel meisjesvoetbal. De Zaanstreek kent drie zaterdagclubs: Blauw Wit, ZCFC en PSZ. De laatste vereniging is de enige zonder jeugdafdeling.

Vergeleken met 2016 groeiden Zaandijk en Zilvermeeuwen het meest (plus 6 teams), ook OFC (+5), RCZ en Sporting Krommenie (beide +4) groeiden behoorlijk. Hellas (-5), Zaanlandia en Fortuna (-3) verloren.

Per 1 september gaat de Zaanstreek naar 20 verenigingen als Hellas Sport en Zilvermeeuwen FC Zaandam worden.

In het overzicht zijn alleen de veldteams meegeteld. De meisjesteams zijn bij de jeugd gerekend. Bij de senioren zitten ook de 35+ en 45+ teams en de G-voetballers (Hellas, ZCFC en WSV ’30). AZ, DZS (Neck) en OSV zijn niet meegeteld.

De foto boven komt van het Twitter-account van Knollendam en is een actiefoto uit de legendarische wedstrijd Knollendam 3 – Jisp 3 van 4 september 2016.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Egbert Visser

  Wat opvalt in de grafieken zijn de enorme aantallen jeugdteams maar dat het aantal seniorenteams – met name op zondag – opvallend laag is. KFC, de grootste club, heeft slechts 5 zondagteams terwijl dat er 25 jaar geleden nog 10 waren. Vroeger hadden clubs als VVZ, KVV, WFC en GVO rond de 15 seniorenteams op zondag.De zaterdagclubs doen het wat dat betreft beter, PSZ had vroeger ca 7 seniorenteams, ZCFC 15 en Blauwwit 9.
  Ook opvallend is dat Hellas Sport – een fusieclub tussen ZFC en ZVV is afgegeleden tot één van de kleinere clubs in de Zaanstreek en je zou je kunnen afvragen of een nieuw complex voor FC Zaandam geen betere optie is.

  • Bruce

   Het valt mij inderdaad ook op dat sommige clubs die 20 jaar geleden groot waren, nu klein waren. Aan de andere kant had ik het idee dat SVA vrij klein was toen ik in de jeugd speelde in de jaren ’90. Daar is denk ik juist een grote groei geweest vanwege alle nieuwe wijken in Saendelft. En dat Saenden groter zou worden dan Zilvermeeuwen of Hellas Sport had ik ook nooit kunnen bedenken!

   Ook vind ik het gebrek aan vrouwenteams verbazingwekkend – tien jaar geleden had Zaanlandia wel een dames team, je zou verwachten dat het aantal eerder toe dan af zou nemen gezien de groeiende populariteit onder meisjes en vrouwen.

 • Co Rol

  Ik laat me er niet graag op voorstaan, maar ik heb nog gevoetbald in KVV 22! Jaren zeventig. Inmiddels ben ik zelf in m’n jaren zeventig…

 • Ik denk dat dit komt,dat voetbal niet meer de enigste sport is wat je kan gaan doen. Ook in Amsterdam loopt het leden aantal terug bij heel wat vereniging. En te weinig aan vrijwilligers.
  Gr Johanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *