KFC is de grootste voetbalclub van de Zaanstreek met 64 teams. Ook Sporting Krommenie, Fortuna Wormerveer, SVA (Assendelft) en WSV ’30 uit Wormer hebben meer dan 50 teams.

Van de 21 Zaanse clubs zijn er vijf met minder dan 10 teams: Hellas Sport (8), Jisp (7), PZC en Rood-Wit (5) en Knollendam (4). De beide laatste clubs kregen er ten opzichte van 2016 echter wel beide een team bij.

Twee jaar geleden maakten we ook al een overzicht. Het aantal clubs veranderde niet (alleen ZTS ging Rood-Wit heten), het aantal teams groeide in twee jaar van 622 naar 639. De naamgeving van de jeugdteams veranderde wel in de afgelopen periode.

Ook Zaanlandia, OFC, Hercules, RCZ, Assendelft en Zaandijk horen bij de ‘grote’ clubs met meer dan 30 teams. De middenmoot begint bij ZCFC, gevolgd door Westzaan, Saenden, Zilvermeeuwen en Blauw Wit.

De meeste verenigingen (14 van de 21) hebben vrouwenvoetbal, veel van de andere verenigingen hebben overigens wel meisjesvoetbal. De Zaanstreek kent drie zaterdagclubs: Blauw Wit, ZCFC en PSZ. De laatste vereniging is de enige zonder jeugdafdeling.

Vergeleken met 2016 groeiden Zaandijk en Zilvermeeuwen het meest (plus 6 teams), ook OFC (+5), RCZ en Sporting Krommenie (beide +4) groeiden behoorlijk. Hellas (-5), Zaanlandia en Fortuna (-3) verloren.

Per 1 september gaat de Zaanstreek naar 20 verenigingen als Hellas Sport en Zilvermeeuwen FC Zaandam worden.

In het overzicht zijn alleen de veldteams meegeteld. De meisjesteams zijn bij de jeugd gerekend. Bij de senioren zitten ook de 35+ en 45+ teams en de G-voetballers (Hellas, ZCFC en WSV ’30). AZ, DZS (Neck) en OSV zijn niet meegeteld.

De foto boven komt van het Twitter-account van Knollendam en is een actiefoto uit de legendarische wedstrijd Knollendam 3 – Jisp 3 van 4 september 2016.