70 jaar profronde van Noord-Holland

De eerste profronde van Noord-Holland was in 1946. De 44e editie is op zondag 17 april 2016, 70 jaar later dus.

Om 12:01 wordt er gestart in Zaandam op het Stadhuisplein. De route gaat voor een deel door de Zaanstreek.

De finish wordt na zo’n 200 kilometer fietsen rond 16:00 in Assendelft verwacht. Daar is de hele middag een “afwachtings- en finishprogramma”.

Op zaterdag 16 april is er een toertocht met routes over 40, 60, 110 en 160 km, georganiseerd door Le Champion. Inschrijven is tot en met 4 april mogelijk op Rondevannoordholland.

De foto links boven (uit Gemeentearchief) dateert uit 1956. De wielrenners rijden in de Westzijde langs oliefabriek het Hart en de Zwaan van Adriaan Honing. De panden werden in 1989 gesloopt.

profronde noordholland

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Rob

    Ik zie dat het ook zo op de website van de Ronde van Noord-Holland staat, maar strikt genomen is dit niet juist. In elk geval tussen 1965 en begin jaren 90 werd de Ronde van Noord-Holland nadrukkelijk georganiseerd als wedstrijd voor amateurs en *niet* voor profs, omdat na nadrukkelijke wens van het IOC in 1965 de UCI gesplitst werd in een bond voor amateurs (FIAC) en één voor profs (FICP). Profwielrenners mochten in die periode niet meedoen. In de jaren 90 zijn beide bonden weer opgeheven (of gefuseerd) waarna het strikte onderscheid tussen profs en amateurs weer is komen te vervallen. Sindsdien is er sprake van elite mét en elite zonder contract.

    Dus in feite zou er nu niet sprake zijn van de 70e, maar van de (ongeveer) 40e profronde 😉

    • Rob

      Even een aanvulling op het voorgaande. Na raadpleging van de uitslagenlijst blijken de meeste winnaars in genoemde periode inderdaad nog amateur te zijn, maar Theo Smit (winnaar 1974) zou op dat moment al prof zijn. Hier zit een hiaat in mijn herinnering. Wellicht is de Ronde ook nog georganiseerd als “open” Ronde (dat was namelijk ook een mogelijkheid in die periode – zo is Parijs Nice jarenlang open geweest voor zowel profs als amateurs – d.w.z. onder verantwoording van zowel FICP als FIAC). Wellicht dat de organisatie van de Ronde hier nog informatie over heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *