De oudste wielerklassieker van Nederland, de Profronde van Noord-Holland, verkast na 70 jaar uit de Zaanstreek.

De start en finish van de 71ste Internationale Profronde van Noord-Holland is op zondag 14 mei in het centrum van Alkmaar.

Volgens de organisatie hebben veel gemeentes een andere keuze gemaakt in hun begroting, ook Zaanstad. Alkmaar wil zich graag presenteren als fietsstad van de provincie Noord-Holland en heeft daar wel een bedrag voor vrijgemaakt in de begroting.

Om 11.00 uur starten de 200 prof- en elitecoureurs in de Profronde van Noord-Holland. Ze doen bij hun tocht overigens nog steeds de Zaanstreek aan.

  • Om 11:30 rijdt het peloton bij Markenbinnen de Zaanstreek in.
  • Via Westknollendam, Krommenie, Wormerveer (N246) gaat het richting Westzaan.
  • Via de Westzanerweg arriveert de groep tegen 12:00 bij de Hoofdtocht en Albert Heijnweg en gaat via de Provincialeweg terug richting Koog a/d Zaan en Zaandijk.
  • Via de Leeghwaterweg langs de Zaanse Schans gaat het dan richting Wijdewormer.
  • Na Neck nemen ze de Kanaaldijk richting Spijkerboor (verwachte aankomst aldaar 12:30) en verlaten de Zaanstreek.

Na 170 km door Noord-Holland komt de wielerkaravaan via de kop van Noord-Holland terug naar Alkmaar. Voordat de finish op de Kanaalkade, rijden zij nog 2 omlopen van 9.5 km in en om Alkmaar. De finish wordt tussen 15.30 en 16.15 uur verwacht.

(Foto van Ina Wijnhoud van de editie van vorig jaar, de passage van het peloton op de kasseien van de Munnikenweg in Alkmaar.)