Corona aan de Zaan: patiënten, maatregelen, sluitingen, acties… (update)

Tot dusver is één Zaanse corona-patiënt overleden: een 80-jarige man. In het ZMC is vrijdag een vijfde patiënt met het coronavirus opgenomen. Volgens het RIVM is het aantal besmettingen in de Zaanstreek (stand 22 maart 14:00) 16 waarvan 11 in Zaanstad, 4 in Oostzaan en één in Wormerland.

Het aantal besmettingen is volgens het RIVM in werkelijkheid hoger omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, dat gebeurt nu vooral bij “patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.”

In Nederland zijn 4.204 positief geteste mensen, daarvan zijn 988 in het ziekenhuis opgenomen (of opgenomen geweest). In de afgelopen 24 uur (tot 22 maart, 14.00 uur) zijn 43 patiënten overleden aan COVID-19 wat het totale aantal sterfgevallen sinds 6 maart op 179 brengt. De meeste positief geteste mensen wonen in Noord Brabant, daar zijn 6 gemeenten met meer dan 100 gemelde patiënten per 100.000 inwoners, in de Zaanstreek ligt dat getal tussen de 7 (Zaanstad) en 41 (Oostzaan).

Tips van het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt. Pas als je koorts krijgt (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of moeilijk ademt moet je bellen met de huisarts of huisartsenpost.

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste maatregelen, sluitingen en acties in de Zaanstreek. Tips of aanvullingen? Mail De Orkaan.

ZMC, verpleeghuizen en huisartsen

Bij het ZMC is een Triage-tent geplaatst (foto):

“waarin patiënten die zich melden bij de Huisartsenpost of de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis eerst worden beoordeeld op verdenking van Corona. Ingeschat wordt of iemand mogelijk besmet is met het virus. Na beoordeling is er een aparte route voor patiënten zonder- en met verdenking het ziekenhuis in.”

Bij patiënten waarvan wordt vermoed dat ze besmet zijn met het Corona virus is geen bezoek toegestaan.

In Topsporthal De Koog komt een huisartsenpost voor ‘reguliere zorg’ en griepgevallen. Hier moet eerst daar doorverwezen worden door de huisarts.

Bezoek is niet langer toegestaan bij verpleeghuizen.

Acties

Voorverpakte beschermingsmiddelen die mensen nog hebben liggen, kunnen worden afgegeven bij de brandweerkazerne (Prins Bernhardplein 112, Zaandam) op werkdagen van 07:30 – 17:00 uur, melden bij de receptie. Vanaf deze locatie worden ze herverdeeld onder zorginstellingen.

Wie z’n buren wil helpen (boodschappen, babbeltje) kan dit affiche achter het raam hangen (Corona buurthulp-pdf downloaden en uitprinten). Idee van Bas Sommeijer.

Buurtbewoners kunnen een Fronik Burenpakket voor een ander bestellen. Het pakket is er in twee varianten en bevat onder andere eieren, aardappels en een kaartje met daarop de tekst van de verzender.

Winkels

Zaanstad heeft de markten in Zaandam en Wormerveer vanaf volgende week gesloten. Krommenie (dinsdag) en Wormer (vrijdag) kunnen voorlopig doorgaan.

Een aantal winkels (bijvoorbeeld Primark, C&A) zijn gesloten, ook veel kappers zijn dicht.

Winkels die open zijn vragen aan klanten om maximaal met enkele klanten tegelijk binnen te zijn, 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren en met PIN te betalen.

Bij de DekaMarkt en Dirk van den Broek is bij de kassa’s beschermend plexiglas geplaatst om de kans op mogelijke verspreiding van Coronavirus te voorkomen.

Horeca

Alle gelegenheden waar je wat kan eten of drinken zijn t/m 6 april gesloten.

Een aantal horeca-zaken is overgeschakeld op thuisbezorging (dat zagen we bij Brouwerij Hoop, Lab-44 en D’Swarte Walvis) of heeft een take-away van hun zaak gemaakt, dat zagen we bij De Koffiezaak en De Appel in Oostzaan – de Koffiezaak is er overigens weer mee gestopt. bij coffeeshops spotten we meeneemwiet.

Openbaar Vervoer

In de bussen van Connexxion mag niet meer bij de bestuurder worden ingestapt, het bedrijf hanteert met ingang van dit weekend een weekendrooster waardoor er lijnen zijn uitgevallen en er minder bussen rijden. Het Fietsenpakhuis is gesloten.

De NS heeft vrijwel alle intercity’s uit de dienstregeling gehaald, maar die tussen Den Helder en het zuiden van het land blijven rijden.

Cultuur en sport

Theatervoorstellingen en evenementen gaan niet door, concerten zijn verschoven, er zijn geen kerkdiensten en geen vrijdaggebed in moskeeën, bioscopen zijn dicht. De Fabriek biedt online films aan.

Wouter Harbers speelt niet in Bullekerk maar streamt elke ochtend van 11.00 tot 11.20 uur een gratis koffieconcert via zijn live-stream.

Het Zaans Museum is gesloten. Op de Zaanse Schans zijn alle molens gesloten. Het Zaans Natuur en Milieucentrum is dicht, de Heemtuin is vanaf 23 maart ook dicht. ArtZaanstad is dicht.

Ook de Bieb is dicht maar vanaf dinsdag 24 maart kunnen jeugdleden van De Bieb vooraf bestelde boeken afhalen bij De Bieb Zaandam en Krommenie.

Alle sportwedstrijden zijn afgelast. Kantines zijn ook dicht en trainingen zijn vrijwel overal afgelast. Veel complexen zijn helemaal gesloten.

Alle zwembaden in Zaanstad, de sporthallen en gymzalen zijn gesloten. Ook is er geen sportbuurtwerk, verenigingsondersteuning en zijn naschoolse activiteiten gestaakt.

Politiek en openbaar bestuur

Bij Burgerzaken in Wormerland kan je tot nader order uitsluitend op afspraak terecht. In Zaanstad was dat al het geval (en had niks met corona te maken) en is er een beperkte bezetting (stadhuis alleen op afspraak te bezoeken tussen 9.00 uur tot 13.00 uur). Ook in Oostzaan is beperkte dienstverlening.

Vrijwel alle raads- en commissievergaderingen (Zaanstad Beraad) zijn afgelast. In Zaanstad is een raadsvergadering gepland op 26 maart. Er worden nog wel vragen gesteld, brieven geschreven en moties ingediend.

  • DOEN (Zaanstad) wil dat het college om in gesprek te gaan met de woningcorporaties in Zaanstad voor het bevriezen van betalingsachterstanden tot in ieder geval 1 juli 2020.
  • Huurdersvereniging Oostzaan heeft Woningbouwvereniging Oostzaan (WOV) en de gemeente Oostzaan opgeroepen om financiële gevolgen te beperken door bij eventuele huurachterstanden maatwerk te leveren door middel van een betalingsregeling.
  • DENK wil gratis parkeren voor zorgpersoneel.
  • De PVV wil dat subsidies voor evenementen die waarschijnlijk niet doorgaan (Sail) een andere bestemming krijgen
  • POV en PVV vinden dat wethouder Krieger als hij maatregelen voor ondernemers wil nemen, actief de steun van raadsleden moet zoeken en niet moet ‘janken’ over de gemeenteraad die niet vergadert
  • LZ, POV, DZ en PVV willen uitstel van betaling voor ondernemers van lokale belastingen

Voor getroffen ondernemers heeft Zaanstad een speciale website in het leven geroepen.

Hier de landelijke maatregelen (ook voor ZZP’ers)

Onderwijs

Basisscholen en het middelbare onderwijs zijn t/m maandag 6 april gesloten; ook universiteiten en hogescholen zijn gesloten en hebben in een aantal gevallen aan gekondigd pas na de zomer op te gaan. Ook de muziekschool is gesloten.

De redactie van De Orkaan Junior deed verslag van hun eerste digitale schooldag.

Wonen / Dieren

ZVH heeft haar kantoor tijdelijk gesloten.

Dierenzorg Zaanstreek gaat werken met een halve bezetting op de Dierenambulance en rijdt alleen uit voor spoed én ongevallen.

Websites

Foto’s

max 3 klanten maart 2020 orkaan

 triage tent zmc 20 maart 2020 orkaan 2

 

Primark dicht

Primark dicht

 

koffie zaak to go

koffiezaak to go

markt zaandam dicht gesloten maart 2020 orkaan

Laatste dag markt Zaandam

zaanse schans rustig maart 2020 orkaan

rustig op de Zaanse Schans

plastic scherm dekemarkt bas sommeijer.jpg

plastic scherm Dekamarkt, foto Bas Sommeijer

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *