Laatste dag markt Zaandam (ook Wormerveer sluit)

Wie nog over de markt in Zaandam wil om rode kool, verse kaas, olijven, sokken, sinaasappels, bloemen, snoep, gemengde noten of sliptong in te slaan moet dat vandaag doen.

Zaanstad heeft vanaf volgende week de weekmarkt in Wormerveer (woensdag) en Zaandam (donderdag en zaterdag) gesloten. De dinsdagmarkt in Krommenie mag voorlopig doorgaan. In Wormer kan je vrijdag nog gewoon naar de markt.

Volgens de gemeente is dat een gevolg van de noodverorderning waarbij samenkomsten van meer dan 100 personen niet meer zijn toegestaan. Dat is overigens geen landelijk beleid, in andere Noord-Hollandse gemeenten (Amsterdam, Hoorn, Purmerend) gaan de markten (voorlopig) nog door. Ook supermarkten mogen open blijven.

Er is wel sprake van geweest dat er een besluit voor de hele Veiligheidsregio genomen wordt, maar het laatste nieuws op dit gebied is van 17 maart al de Veiligheidsregio bekend maakt dat “markten en supermarkten ook open blijven.” Zaanstad maakt daar dus nu een uitzondering op.

De maatregel geldt ‘voorlopig’ t/m 6 april maar op de markt gaan ze er vanuit dat het wel langer kan duren.

Marktlieden hebben aan de ene kant begrip voor de maatregel “het gaat om de gezondheid” maar ‘balen’ wel van de sluiting. Dat ze bijvoorbeeld wel in Amsterdam mogen staan, vinden ze gek.

De vereniging voor ambulante handel CVAH probeerde eerder deze week tevergeefs een besluit om de sluiting van de markten in Dordrecht en Rotterdam ongedaan te maken via een kort geding.

Wormer

In Wormer blijft de markt open, waarnemend burgemeester Rob Berkhout:

“Vrijdag ben ik 4 keer op de markt geweest. De marktmeester moest toezien op naleving RIVM-maatregelen (1,5 meter). Er waren vakken getekend, krijtteksten gemaakt en gangetjes met kratten. Het beeld was rustig en bijna iedereen schikte zich in de maatregelen. Er waren 12 kramen; mooi ruim en geen grote groepen mensen; dan kan het, vind ik, en in de buitenlucht lijkt dat zeer OK. Het is nog geen lockdown.

Maandag en donderdag is er een regionaal beleidsteam met alle disciplines en alle 8 burgemeesters van Zaanstreek Waterland. Jan Hamming is daarvan voorzitter en voorzitter veiligheidsregio ZW. We proberen één lijn te volgen.

Ik snap de besluiten van Jan Hamming voor Wormerveer en Zaandam. Ik besloot vrijdag om de markt niet te sluiten in Wormer. Als de sluiting van Wormerveer extra druk geeft in Wormer, kan dat zomaar veranderen. In die zin houd ik de zaak nauwkeurig in de gaten en communiceer ik tijdig en in nauw overleg met mijn college en de  collega’s in het RBT [Regionaal BeleidsTeam].”

 

markt zaandam dicht gesloten maart 2020 orkaan

Foto: Bas Sommeijer

Foto: Bas Sommeijer

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Zaandam en Wormerveer dicht en Krommenie niet ?
  Kan zelfs Zaanstad niet één lijn trekken ?
  Ze mogen mij uitlegen wat het verschil tussen deze markten is.
  Misschien komen er in Krommenie nooit meer dan 100 bezoekers ?

  • Eelco Aartsen

   Krommenie schijnt niet echt een markt te zijn, drie stallen. Dat is wat er werd gezegd. Alleen hoorden we ook dat er nu al meerder stallen daar ook gaan staan. En als heel markt-minnend Zaanstad dan lekker naar de markt in Krommenie gaat zal die ook snel gesloten worden.

 • Nelly OH

  Dit overleeft de ondernemer ook wel. Maar verbazingwekkend hoeveel mensen er met het hele gezin lekker aan het shoppen zijn op de markt en supermarkten. Zo ook bij de bouwmarkten. Een pakket van maatregelen vanuit de regering om erger proberen te voorkomen en massaal wordt het genegeerd. En als de maatregelen toch niet blijken te helpen geven we gewoon Rutten zijn club de schuld….toch?

  • Elkaar de schuld geven zijn we kampioen in. Feit is dat de gezondheidszorg al overbelast was voor de uitbraak. Dus ja onze regering heeft nu geen argumenten meer om ziekenhuizen niet beter te laten functioneren. De ‘just in time’ economie pakt nu even niet lekker uit.
   Maar juist de ambulante handelaar neer te sabelen…. Terwijl de lokale kaasboer 6 dagen per week open is? Marktlieden zijn nou niet bepaald de meest draagkrachtige mensen. Je kan markten ook ruimer opstellen door ze een extra straat te geven.

 • Wormer en Krommenie… Het is daar drukker in de winkels er omheen. Dan zouden die ook dicht moeten. Juist in de open lucht is veiliger dan in een drukke en krappe zaak. Laten we gewoon afstand houden en elkaar even geen hand meer geven. We komen er wel. Maar laten we totale sluiting voorkomen.

 • Mariola Verhoeven

  Jammer, ik ben bang voor de gevolgen van deze knappe ondernemers! Ik weet zeker dat als er echt de wil is , de burgemeester de markt open kan houden. Ik begrijp het verschil niet met de supermarkten!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *