Zaans op vakantie #4: Zaanlandsche Bank in Alkmaar

Orkaan-krachten zijn op vakantie en struikelen om de haverklap (af en toe) over de Zaanstreek. En niet vanwege de Zaanse mayonaise of een AH-XL.

Erik Esteie kwam deze ‘Zaanlandsche Bank’ tegen in de Alkmaarse Spoorstraat 40: “een stukje Zaanstreek uit vervlogen tijden. Ik had er nog nooit van gehoord, Misschien kunnen jullie je licht hier eens op laten schijnen en past hier een mooi verhaal bij?”

Zeker!

Online zoeken leverde wel het één en ander op. Het gaat om een voormalig filiaal (opgericht in 1923) van de Zaanlandsche Bank die haar hoofdvestiging in Krommenie had in de Zuiderhoofdstraat 29. Ook in Schagen, Midden-Beemster, Amsterdam, Broek op Langedijk en in Zaandam waren filialen. In Zaandam was de bank gevestigd aan Westzijde 86. In dat pand kwamen later K. Vis Jansz. & Co. (Assurantiekantoor), het Zaanlandsch Advertentieblad en drukkerij Sombeek, en nog veel later House of Four Seasons, Tot Ziens en nu SIS.

In 1926 moest de bank al surseance aanvragen; na een reorganisatie kon het bedrijf worden voortgezet. In september 1936 volgde opnieuw surseance en in 1937 werd de bank opgeheven volgens online bronnen. In het gemeentearchief zijn overigens nota’s uit de periode 1918-1939 te vinden. De bank lijkt ook iets ouder, in 1917 heette het Zaanlandsche Spaar- en Voorschotbank.

Ook over iets Zaans in den vreemde gestruikeld? Mail het ons! Hier alle afleveringen van Zaans op Vakantie.

Door Piet Bakker. Bronnen: gemeentearchief, archief Alkmaar, eerder nieuws op De Orkaan, foto: Erik Esteie.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *