Zaans op vakantie #6: Mauve in Doorwerth

Orkaan-krachten zijn op vakantie en struikelen om de haverklap (af en toe) over de Zaanstreek. En niet alleen vanwege de Zaanse mayonaise of een AH-XL.

Gespot door Orkaan-columniste Anneke van Dok in het museum van Slot Doorwerth op de Veluwe: een tak van Anton Mauve. “Mijn opa Plooyer zou hebben opgemerkt, dat de lijst erg mooi was.”

Mauve is niet alleen Zaans vanwege de Mauvestraat maar ook omdat hij in 1838 in Zaandam werd geboren. Het jaar daarop verhuisde zijn ouders al naar Haarlem, dus wel geboren maar niet getogen. Mauve was één van belangrijkste vertegenwoordigers van de Larense School. Wikipedia produceert nog een leuk weetje:

“Anton Mauve trouwde met de achttien jaar jongere Ariëtte Sophia Jeannette (Jet) Carbentus (1856-1894), een nicht van Vincent van Gogh. Vincent ging eind 1881 op 28-jarige leeftijd voor ongeveer drie weken bij zijn aangetrouwde neef in diens Haagse atelier werken. Via hem kwam Vincent in contact met het werk van onder anderen Jaap en Matthijs Maris, J.H. Weissenbruch, H.W. Mesdag, G.H. Breitner en Jozef Israëls. Mauve gaf Vincent schilderles. Zijn invloed op Vincent was groter dan doorgaans wordt aangenomen. Thema’s als spitters, aardappeleters en houtverkopers nam hij van Mauve over.”

Ook over iets Zaans in den vreemde gestruikeld? Mail het ons! Hier alle afleveringen van Zaans op Vakantie.

Door Piet Bakker / Anneke van Dok, foto: Anneke van Dok. Extra informatie van Wikipedia.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *