79 boetes voor fietsende appers, bellers, swipers, chatters, facetimers en sms’ers

In de eerste week van juli schreef de Politie Zaanstreek al 79 bekeuringen uit voor het appen of mobiel bellen op de fiets.

Vanaf 1 juli is dat in heel Nederland verboden. De boete bedraagt € 95 exclusief administratiekosten.

Vorige week schreven we al over de eerste 26 niet-zo-heel-erg-smarte fietsers die tegen de lamp (en een boete) waren aangelopen.

Wie een telefoon of een ander elektronisch apparaat vasthoud tijdens het fietsen is de sjaak. De politie schrijft op Facebook dat ze via social media uitgebreid hebben gewaarschuwd voor de nieuwe wetgeving. Ook is er een landelijke campagne van start gegaan:

“Wij hebben als team besloten om direct te handhaven op het verbod. In de afgelopen week hebben collega’s van de incidentafhandeling, tussen de 112- en 0900-8844-meldingen door, gehandhaafd op het verbod. Hierbij hebben wij in de eerste week 79 bekeuringen uitgeschreven voor fietsende appers, bellers, swipers, chatters, facetimers, smsers en navigeerders.”

Wees gewaarschuwd:

“Wij blijven handhaven. Houd de telefoon dus in uw zak en geniet van de prachtige Zaanstreek (en let ook een beetje op het verkeer!).”

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Michiel de Vries

  Ik fiets elke dag over de Wibautstraat en er rijd dagelijks een politie agent te motor goed naar alle fietsers en handen te kijken.

  Op zich wel jammer, vroeger kon ik lekker een e-boek lezen op de fiets. Nu oordopjes in, audioboek aan en fietsen maar.

 • Jan Nijkamp

  Makkelijke slachtoffers zijn die fietsers. En de automobilisten? Ik zie er steeds meer bellend autorijden..

  • Egbert Visser

   Eindelijk is het bellen en appen op de fiets verboden maar dan moet er wel gehandhaafd worden natuurlijk anders heeft het verbod geen zin.
   Gelukkig wordt er opgetreden en ik hoop dat ze het blijven doen want ik zie nog heel veel fietsers met hun telefoon in de hand rijden.
   Die opmerking dat fietsers makkelijke slachtoffers klopt maar er wordt veel te weinig opgetreden.
   Ik zie dagelijks fietsers (maar ook snor- en bromfietsers) die door rood fietsen, geen richting aangeven, op trottoirs rijden en in het donker zonder licht fietsen.
   Ik zie inderdaad ook veel autobilisten met de telefoon in de hand achter het stuur en die mogen van mij ook allemaal op de bon worden geslingerd. Gelukkig is de politie al enige tijd bezig methodes te ontwikkelen om de pakkans fors te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *