In de eerste week van juli schreef de Politie Zaanstreek al 79 bekeuringen uit voor het appen of mobiel bellen op de fiets.

Vanaf 1 juli is dat in heel Nederland verboden. De boete bedraagt € 95 exclusief administratiekosten.

Vorige week schreven we al over de eerste 26 niet-zo-heel-erg-smarte fietsers die tegen de lamp (en een boete) waren aangelopen.

Wie een telefoon of een ander elektronisch apparaat vasthoud tijdens het fietsen is de sjaak. De politie schrijft op Facebook dat ze via social media uitgebreid hebben gewaarschuwd voor de nieuwe wetgeving. Ook is er een landelijke campagne van start gegaan:

“Wij hebben als team besloten om direct te handhaven op het verbod. In de afgelopen week hebben collega’s van de incidentafhandeling, tussen de 112- en 0900-8844-meldingen door, gehandhaafd op het verbod. Hierbij hebben wij in de eerste week 79 bekeuringen uitgeschreven voor fietsende appers, bellers, swipers, chatters, facetimers, smsers en navigeerders.”

Wees gewaarschuwd:

“Wij blijven handhaven. Houd de telefoon dus in uw zak en geniet van de prachtige Zaanstreek (en let ook een beetje op het verkeer!).”