84 woningen Blok (Krommenie) definitief gesloopt

Parteon heeft besloten 84 huizen aan het Blok definitief te slopen in plaats van te renoveren. De bouwkundige staat van de woningen en de funderingen zijn slecht volgens de woningcorporatie.

Op de plek van de huizen komt nieuwbouw waarbij rekening is gehouden “met het karakter van de buurt en de cultuurhistorische elementen van de huidige woningen”.

De plannen voor sloop van woningen aan het Blok in Krommenie dateren al van begin vorig jaar. Bewoners hebben van Parteon een ’terugkeergarantie met huurdifferentiatie’ gekregen (“we realiseren huizen met verschillende huurprijzen zodat terugkeer voor huurders ook mogelijk is.”)

Een groot deel van de bewoners is overigens nog steeds geen voorstander van sloop.

Zaanstad wil eigenlijk voorwaarden verbinden aan herbouw van woningen met cultuurhistorische waarde, maar die voorwaarden zijn nog niet officieel vastgesteld. Parteon zegt toe ze:

“waar mogelijk mee [te nemen] in de nieuwbouw van het Blok. Als door nieuwe en extra regels de kosten aanzienlijk stijgen, dan gaat de corporatie er vanuit dat er ook subsidies beschikbaar komen.”

De voorwaarden zullen gaan over o.a. het stratenpatroon, de gevels, kapvormen, het soort stenen dat gebuikt wordt en het materiaal en de vorm van de kozijnen. Parteon is nu niet akkoord gegaan met dergelijke regels.

De sloop van vijf woningen is inmiddels begonnen. Een groot deel van de bewoners in fase 1 van het project heeft al een andere woning gevonden.

De nieuwe woningen worden energieneutraal volgens Parteon.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • G. Steinfeld

    De sloop van het Blok is in volle gang. Het sloopmonster heeft wat moeite met het neerhalen van de nog in goede staat verkerende huizen. De daken zien er nog mooi uit. Prachtig hout komt tevoorschijn. Funderingen zegt men lijken mee te vallen waar eerder sprake was van verregaande staat van ontbinding. Wellicht dat Parteon de 2e fase kan renoveren. Dat zou oud en nieuw bij elkaar brengen. Maar zo’n beslissing zou moed vergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *