De Vereniging Zaans Erfgoed wil dat de Beatrixtoren aan de Peperstraat in Zaandam niet wordt vervangen door twee nieuwe woontorens.

Volgens voorzitter Peter Tange van de vereniging is de Beatrixflat “een van de hoogtepunten uit de Zaanse Cultuurhistorie”.

Zaans Erfgoed schrijft dat de Beatrixtoren “een heel mooi bewaard gebleven icoon uit het stedenbouwkundig denken” van wederopbouw is:

“De Beatrixtoren uit 1962 is, als eerste hoogbouwproject in het centrum van Zaandam, een stijlvoorbeeld uit de architectuur van de Wederopbouw, een tot nu toe onderbelicht tijdvak in de Zaanse bouwhistorie. Tot het midden van de jaren vijftig was hoogbouw een dure bouwwijze. Maar de komst van de nieuw ontwikkelde bouwtechniek gietbeton maakte hoogbouw goedkoper en beter toepasbaar in de (volks)huisvesting.”

Tange verwijs in zijn bezwaarschrift tegen de sloop op een studie uit 2012, door een planteam van Zaanstad o.l.v. het projectbureau Inverdan waarin werd uitgegaan van het handhaven van de Beatrixtoren.

“Het door het bureau PALMBOUT geschreven stedenbouwkundig ontwerp gaat uit van een herwaardering van de Peperstraat waarin de Beatrixtoren zelfs weer een prominente rol krijgt toebedeeld.”

Soeters

De nieuwe plannen van Accres die door de gemeente worden gesteund, spelen de oude Inverdan-plannen geen rol, sterker nog, Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters’ bureau PPHP lijkt betrokken te zijn bij de nieuwe plannen die sloop van de flat en van de woningen langs de Peperstraat inhouden.

Tussen bewoners – verenigd in de Burenvereniging Peperstraat – en Zaanstad woedt een hevige strijd over die plannen, sloop, en de gedwongen verhuizing. Bewoners hebben WOB-verzoeken ingediend om alle stukken boven tafel te krijgen. Deze verzoeken zijn maar gedeeltelijk gehonoreerd. Zaanstad heeft vrijwel alle financiële stukken voor zich gehouden, maar bijvoorbeeld ook (openbare) moties die zijn ingediend, zijn door de gemeente geheim verklaard.

De financiële stukken zijn cruciaal omdat daaruit duidelijk moet worden hoezeer de sloop van de Beatrixflat – en de nieuwbouw op die plek van dure appartementen – met de totale plannen samenhangen. Wethouder Krieger stelde al eerder dat zonder sloop van de flat het hele plan niet door zou gaan.

Onder de nieuwe plannen, lees hier meer over de Peperstraat.