Bewoners uit Westzaan-Zuid ervaren weer een aanwezige, dreunende brom vanuit de Alaskahaven. Eind september was dit ook het geval. Toen ging het om een stationair draaiende motor met een toon die niet te tackelen valt.

In januari 2020 schreven we voor het eerst over het scheepsleed uit de haven.

Klagen hielp niet, het geluid kwam toen ook van een schip* dat gebruik maakte van een aggregaat. Pas toen de schepen vertrokken was er iets van rust. Nu is het geluid weer terug. Omwonenden hebben het weer gemeld maar dat sorteert nog geen effect:

‘En het geluid is weer terug. Weer melding gemaakt bij omgevingsdienst….die het weer heeft doorgeschoven. Een blijvende oplossing is nog niet in zicht met de houding van Port of Amsterdam. We hebben al eens contact gehad met Zaanse politiek over leefbaarheid. Maar ook daar vingen we bot.’

De havenmeester kan vragen of ze het geluid kunnen beperken, meer zou niet mogelijk zijn: “het is een havengebied en er is geen verbod op geluidsoverlast.”

Als je zelf last hebt van de brom dan kan je het melden bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaal: 088-5670200. Of via dit formulier. En als je compleet wil zijn dan is het moois als je het ook nog even vertelt aan de haven zelf. Verder valt dit niet onder politie Zaanstad of Noord-Holland. Politie Amsterdam is een eigen eiland, daar moet je zijn (0800-8844, Amsterdam dus).

UPDATE 22 oktober 2022: Brom uit Alaskahaven gaat vandaag stoppen

*We zochten de positie van de boosdoener van toen even op om te checken of hij het weer is, maar die vaart momenteel onschuldig bij Maleisië.

Foto: Jeroen Gigengack

Door: Merel Kan