De geluidsoverlast van een schip in de Alaskahaven waar bewoners uit Westzaan en Zaandam al dagenlang last van hebben, zou deze ochtend moeten stoppen.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakte op 21 oktober bekend dat ze veel meldingen over geluidsoverlast in Zaandam kregen. Het geluid was afkomstig van een schip in het Westelijk Havengebied.

Het havenbedrijf van Amsterdam (Port of Amsterdam) “heeft contact gehad met het schip. Het zal morgenochtend om 11.30 uur de haven verlaten.”

‘Morgenochtend’ is zaterdag 22 oktober. Maar eerst even de brom die ingestuurd werd door één van onze lezers:

Onder ons eerste artikel en via sociale media werd door veel mensen gereageerd. Niet alleen in Westzaan maar ook in Zaandam Zuid, Westerwatering, de Oostzijde en het Zaaneiland was de brom hoorbaar. En er werd geklaagd bij de Omgevingsdienst en het Havenbedrijf:

Het is een schande dat instanties op deze manier naar elkaar wijzen en achterover leunen.

Wij wonen in Zaandam Zuid en hebben ook al een paar nachten last van een gebrom.

Wij wonen in Westerwatering, Zaandam. Hele snachts lage bromtoon gehoord lijkend op helicopter.

Het is twee nachten stil geweest en 20 oktober begon het weer. Al meerdere malen (ook in september) klacht ingediend en gebeld. De havenmeester van de Port of Amsterdam zegt er niets aan kunnen doen.

Zelfs wij hebben hier last van ‘s nachts aan de Oostzijde langs de Zaan. 

Het is hier niet te harden. Dat gebrom en getik gaat maar door. 

Overlast van schepen in de haven is niet nieuw. Eind september was dit ook het geval. Toen ging het om een stationair draaiende motor met een toon die niet te tackelen valt. De oorzaak lijkt in veel gevallen een aggregaat te zijn waarmee op het schip stroom wordt opgewekt.

Klagen leek overigens geen effect te hebben. De omgevingsdienst en de Port of Amsterdam schoven de verantwoordelijkheid heen en weer. De havenmeester kon weinig doen: “het is een havengebied en er is geen verbod op geluidsoverlast.” Of de klachten nu wel gewerkt hebben is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt wel enige invloed te hebben gehad.

Lees ook: Alaskahaven-brom terug

Foto: Jeroen Gigengack

Door: Merel Kan