Brom uit Alaskahaven gaat vandaag stoppen

De geluidsoverlast van een schip in de Alaskahaven waar bewoners uit Westzaan en Zaandam al dagenlang last van hebben, zou deze ochtend moeten stoppen.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakte op 21 oktober bekend dat ze veel meldingen over geluidsoverlast in Zaandam kregen. Het geluid was afkomstig van een schip in het Westelijk Havengebied.

Het havenbedrijf van Amsterdam (Port of Amsterdam) “heeft contact gehad met het schip. Het zal morgenochtend om 11.30 uur de haven verlaten.”

‘Morgenochtend’ is zaterdag 22 oktober. Maar eerst even de brom die ingestuurd werd door één van onze lezers:

Onder ons eerste artikel en via sociale media werd door veel mensen gereageerd. Niet alleen in Westzaan maar ook in Zaandam Zuid, Westerwatering, de Oostzijde en het Zaaneiland was de brom hoorbaar. En er werd geklaagd bij de Omgevingsdienst en het Havenbedrijf:

Het is een schande dat instanties op deze manier naar elkaar wijzen en achterover leunen.

Wij wonen in Zaandam Zuid en hebben ook al een paar nachten last van een gebrom.

Wij wonen in Westerwatering, Zaandam. Hele snachts lage bromtoon gehoord lijkend op helicopter.

Het is twee nachten stil geweest en 20 oktober begon het weer. Al meerdere malen (ook in september) klacht ingediend en gebeld. De havenmeester van de Port of Amsterdam zegt er niets aan kunnen doen.

Zelfs wij hebben hier last van ‘s nachts aan de Oostzijde langs de Zaan. 

Het is hier niet te harden. Dat gebrom en getik gaat maar door. 

Overlast van schepen in de haven is niet nieuw. Eind september was dit ook het geval. Toen ging het om een stationair draaiende motor met een toon die niet te tackelen valt. De oorzaak lijkt in veel gevallen een aggregaat te zijn waarmee op het schip stroom wordt opgewekt.

Klagen leek overigens geen effect te hebben. De omgevingsdienst en de Port of Amsterdam schoven de verantwoordelijkheid heen en weer. De havenmeester kon weinig doen: “het is een havengebied en er is geen verbod op geluidsoverlast.” Of de klachten nu wel gewerkt hebben is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt wel enige invloed te hebben gehad.

Lees ook: Alaskahaven-brom terug

Foto: Jeroen Gigengack

Door: Merel Kan

Deel dit artikel:

30 reacties

 • Louis Dirksen

  Duidelijk, de Berenboot met Kapitein Brom….

 • Monique Zonneveld

  Het geluidsoverlast is boven de decibellen die ze mogen produceren, dus dan lijkt mij dat je de wet overtreedt. Het is niet dat je dan maar mag doen zonder met bewoners rekening te houden. Als de omgevingsdienst hier niet tegen optreedt dan vrees ik dat dit de norm hier gaat worden. Dit geluid is echt ver boven wat mag. Dit bedrijf moet met spoed walelektriciteit laten installeren. Ik hoop dat je gemeente hier ook bij onze 020-buren gaat aandringen.

  • R. Kreuger

   Ruim 30 jaar geleden was er al vraag naar walstroom voor zeeschepen (speciaal cruise schepen). Dit was niet mogelijk omdat het electriciteitsnet het niet aankon. Dit is sindsdien alleen maar erger geworden. De schepen zijn in de tussentijd ook nog almaar groter geworden met meer electrische systemen.

 • A. Haisma Bakkum

  Het is nu 22 oktober 18:15u!
  Overlast is er nog steeds een dreun of er ergens een festival bezig is met zware bassen.
  Ondanks dat wij muziek aan hebben binnen blijven wij het horen
  Wat is dit voor waanzin? Wij wonen aan de buitenrand van Westerkoog

  • Peter van de Laan

   ADE (Amsterdam Dance Event). Is in het havengebied/NDSM werf. Herrie/gebonk is hier ook in oud Koog te horen

   • l. Boonstra

    Ze zitten ook op het Hembrug terrein

   • S. Hoorn

    Dat is fijn voor de mensen die er geen gaan. al gok ik dat zij inmiddels gehoorschade hebben opgelopen. Hier in Westzaan Zuid de hele nacht kunnen luisteren naar die takkeherrie (bas en andere muziek geluiden) die overal door heen dreunt, zelfs met de ramen dicht en oordoppen in!
    De bas is zelfs voelbaar.
    Om 4.50 een melding gedaan bij de Omgevingsdienst, en politie. Kreeg van de politie een email dat het een evenement met vergunning is en dat de gemeente dan verantwoordelijk is.
    Nu om 9.38 uur is de herrie nog steeds aanwezig. En op de achtergrond de zoveelste container in de haven die ligt te brommen. Hoe kan je hier nu tegen op als bewoner??

   • A. Vis

    ja, was op het Hembrug terrein, vrijdagavond, gehele zaterdag tot ’s avonds elf uur, je moet zelfs in huis je tv harder zetten, vreselijk het gedreun van de bassen, . ook nu hoor je het weer.

  • Barry Janssen

   goedemorgen. hele nacht gedreun. nu nog te horen 7.50 uur zondag

 • A. Kohlberg

  ook Westzaan zuid nog steeds zware dreun te horen. word er gek van, een keer normaal slapen zou fijn zijn…

 • Kim Fabritius

  Wat een grap…. Het is nog steeds gaande dat schip ligt er nog steeds

 • Ronald Marcelis

  Net op fiets naar Noordzeekanaal gereden. wat een vreselijke teringherrie nog steeds. Nu zondagochtend 23 oktober 01.30. ik woon Westzaan Zuid. lijkt op helicopter maar zal wel een enorm diesel agregaat zijn. wanneer het dat schip is dat zaterdag weg zou gaan dan is dat dus NIET zo. komt van overkant westelijk havengebied.

 • Harry Timmerman

  Ook hier aan de ringweg in Zaandam de hele nacht een laag gedreun, welke zot geeft daar een vergunning voor?

 • Kirsten van Ham

  Inderdaad: de mooie verkondigingen in oa dit artikel en van de havendienst dat deze hoogst hinderlijke brom vanaf 22 oktober in de ochtend weer weg zou zijn bleken een illusie. De dreunende bass-sounds van het ADE werden gisteravond en vannacht feilloos afgewisseld met de ronkende aggregaat. Het was eerlijkgezegd bijna lachwekkend, als de gezondheid en welbevinden van menigeen hier in de Zaanstreek hiermee niet op het spel zouden staan…

 • Frank van de Kommer

  Al ruim een week dag en nacht onophoudelijk gebrom en gedreun uit de Afrika Haven.
  Dan hoor je als slap excuus ‘een schip’ ….

  NEE ! het is de OVERSLAG uit dat schip. De kilometers lange transportbanden die dat lawaai maken om die kolen te verplaatsen!

  En, Hoezo kolen ?
  Wij moeten minder verwarmen vanwege de CO-2 en dan gaan ze Kubieke Tonnen kolen importeren om schone energie aan te vullen dat wij weigeren uit Rusland af te nemen!
  Dan heb je echt een gaatje in je hoofd hoor !

 • Flip de Wit

  de boot die lawaai veroorzaakt is de grande francia van grimaldi lines. grimaldi lines gebruikt in de amerika haven in het amsterdamse havengebied een vaste laad en losplaats, de schepen zijn meerdere malen per jaar de veroorzakers van dit lawaai, van de jaren geleden door de port of amsterdam beloofde waltroom is tot op heden niets terrecht gekomen, het schip vertrekt volgens de site van de portof amsterdam 24-10-22, wij zijn voorlopig nog niet van grimaldi af

 • Zelfs afgelopen nachten in Koog aan de Zaan ook geluidsoverlast van het gebrom. Ook in de nacht van zaterdag op zondag 23 oktober. Het schip zou gisteren 22 oktober zijn vertrokken. Komt deze overlast dan van een ander schip? Het wordt tijd dat schepen stroom vanaf de kade kunnen gaan gebruiken.

 • J. van Luit

  Ook op de westzijde worden we al dagen in onze nachtrust gestoord door de brom geluiden. Afgelopen nacht naar buiten gelopen om de oorsprong van het geluid te zoeken. Uiteindelijk in de Westerwatering de zoek tocht opgegeven. Toen deze berichten gevonden. Schandalig dat hier geen actie op wordt genomen. Zo te lezen heeft zo’n beetje heel Zaandam hier last van.

 • Het is nu zondagavond.ik woon in Assendelft en hoor de brom nogsteeds. Worden er gek van. Dacht dat t over zou zijn vandaag.

 • Josha Grin

  Jezus wanneer houdt dit op? is nu al een volledige week aan de gang vandaag ook de gehele dag in dat zware geluid net alsof de gehele dag en nacht een helikopter boven je in de huis hangt.

 • Annemieke Jager

  Inderdaad nog steeds die helikopterbrom, ook op de Ringweg in Zaandam. Bij welke instantie kan ik dit melden, als het al zin heeft om te melden?

 • Dennis Velthuis

  Nog altijd duidelijk te horen in Westerwatering zondagavond 23:50.

 • Louis Dirksen

  The Unexplainable. Serie op History Channel. Een aflevering werd gewijd aan een bromgeluid dat een stad op degrens met Canada al jaren teistert en waarvan de bron nog steeds onbekend is. De serie wordt regelmatig herhaald.

 • B. Langendoen

  Ik denk dat je gelijk hebt. Want het klinkt helemaal niet als een aggregaat, maar eerder als een handeling zoals jij die beschrijft. En dit specifieke geluid heb ik ook al vaker gehoord (en – tevergeefs – over geklaagd, en ik werd iedere keer weer afgescheept met het verhaal dat we nu eenmaal dichtbij een haven wonen en dat bedrijven een vergunning hiervoor hebben). Maar dan is het toch wel treurig dat zelfs over de oorzaak van de overlast onduidelijk wordt gedaan.

 • Monique Zonneveld

  21.01 Ik hoor vanavond weer hetzelfde irritant gebrom. Het leek vandaag wel rustiger, maar ligt nu zeker weer een andere boot ??? Wederom de omgevingsdienst Noordzeekanaal gebeld en er hadden vanavond alweer meer mensen hierover gebeld. Zou fijn zijn als het probleem op kort termijn opgelost gaat worden. Wij hebben wel meer last van geluiden, maar deze geluiden zijn vreselijk irritant in overal in je huis met de ramen dicht te horen. Mijn nachtrust en humeur komt zo wel aardig in bedwing. Een mens heeft ook recht op nachtrust. Vooral als je ook werkt.

 • A. Kohlberg

  ligt het aan mij of is de herrie weer terug….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *