Daar gaan we weer: brom uit Alaskahaven

Bewoners uit Westzaan en Zaandam hebben alweer dagenlang last van een brom uit de Alaskahaven. Een van hen, een bewoner aan het Zuideinde in Westzaan omschrijft het geluid als volgt:

‘Het is een middelhoog doorlopend doordringend geluid, dat niet veroorzaakt lijkt door een dieselmotor, maar waarschijnlijk door een elektromotor. Het klinkt 24 uur per dag, en je hoort het in huis met de ramen dicht.’

Gemeente Zaanstad neemt brom-klachten niet in behandeling: zij verwijzen door naar de Omgevingsdienst, en die wijzen op hun beurt naar Port of Amsterdam (het havenbedrijf). 

De mensen van Port of Amsterdam hebben in november een geluidsmeting gedaan om beter zicht te krijgen ‘op de overlastgevende bron en op basis daarvan mogelijk ook een oplossingsrichting kunnen vinden.’ De meting vond echter plaats op een moment dat er geen overlastgevend schip in de Alaskahaven lag.

De woordvoerder benadrukt dat omwonenden die overlast ervaren klachten kunnen mailen naar Port of Amsterdam via dit formulier of kunnen bellen naar 020 523 46 00, optie 2.

Een omwonende mailde ons eind december. Hij is de wanhoop nabij:

‘Zoals u al weet, begon deze situatie in 2017 en werd jaar na jaar erger. Nu is de situatie niet meer houdbaar. Ons leven wordt elke dag en nacht zeer zwaar beïnvloed. Ik weet niet meer welke oordoppen ik voor mij en mijn gezin moet kopen om ’s nachts te kunnen slapen.’

Hij stuurde daarbij deze foto (en hij vraagt zich af of er al een groep bestaat waar hij zich bij aan kan sluiten om de krachten te bundelen).

In oktober kregen we deze brom toegestuurd door één van onze lezers:

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Didier Hennequin

  Is het mogelijk dat de bromtoon helemaal in Zaandijk te horen is? Hij komt me bekend voor.

 • Mari de Boer

  Ook in Zaandam Zuid te horen.
  Oordoppen helpen niet.
  Soort lage bromtoon en laatste dagen weer erger.

 • P. Hoogkamer

  Zuid westen wind. .geluid draagt ver noordwaarts.

 • Ook ik heb ik al jaren(vanaf 2017),vooral ’s avonds en ’s nachts overlast van een constante lage toon die mijn nachtrust verstoord.Hierbij denk ik aan een generator ,ventilator en of elektromotor. Oorspronkelijk dacht ik dat dit uit ons appartementsgebouw kwam maar ben er inmiddels van overtuigd dat dit geluid zich via het water (de Zaan)verspreid. Het eigenaardige is dat bij navraag in ons appartement er weinig zijn die dezelfde ervaring hebben.Ik weet dat ik zelf een gehoorbeschadiging heb , waarbij een groot gebied van de hoge tonen door mij niet hoorbaar zijn. Daarom concentreert mijn gehoor zich meer op de lage tonen.Het is schokkend dat op het internet in de “Orkaan onder de kop :daar gaan we weer” door meerdere bewoners in de Zaanstreek melding van wordt en is gemaakt.Uiteindelijk ben ik daar wel blij mee omdat ik hierin niet alleen sta en voor mij meer helder is geworden en niet de oorzaak behoef te zoeken in een eventuele neurologische afwijking. Gaarne zou ik met mijn bevinding met u van gedachte willen wisselen, al zou dit alleen maar mijn gevoelens te willen delen. m.vr. gr,

 • Els Borgesius

  We hebben het scavonds en s nachts in Westerwatering ook gehoord. Waarom kunnen die schepen niet verplicht worden dit overdag te doen of op elektriciteit over te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *