Alaskahaven-brom terug

Bewoners uit Westzaan-Zuid ervaren weer een aanwezige, dreunende brom vanuit de Alaskahaven. Eind september was dit ook het geval. Toen ging het om een stationair draaiende motor met een toon die niet te tackelen valt.

In januari 2020 schreven we voor het eerst over het scheepsleed uit de haven.

Klagen hielp niet, het geluid kwam toen ook van een schip* dat gebruik maakte van een aggregaat. Pas toen de schepen vertrokken was er iets van rust. Nu is het geluid weer terug. Omwonenden hebben het weer gemeld maar dat sorteert nog geen effect:

‘En het geluid is weer terug. Weer melding gemaakt bij omgevingsdienst….die het weer heeft doorgeschoven. Een blijvende oplossing is nog niet in zicht met de houding van Port of Amsterdam. We hebben al eens contact gehad met Zaanse politiek over leefbaarheid. Maar ook daar vingen we bot.’

De havenmeester kan vragen of ze het geluid kunnen beperken, meer zou niet mogelijk zijn: “het is een havengebied en er is geen verbod op geluidsoverlast.”

Als je zelf last hebt van de brom dan kan je het melden bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaal: 088-5670200. Of via dit formulier. En als je compleet wil zijn dan is het moois als je het ook nog even vertelt aan de haven zelf. Verder valt dit niet onder politie Zaanstad of Noord-Holland. Politie Amsterdam is een eigen eiland, daar moet je zijn (0800-8844, Amsterdam dus).

UPDATE 22 oktober 2022: Brom uit Alaskahaven gaat vandaag stoppen

*We zochten de positie van de boosdoener van toen even op om te checken of hij het weer is, maar die vaart momenteel onschuldig bij Maleisië.

Foto: Jeroen Gigengack

Door: Merel Kan

Deel dit artikel:

21 reacties

 • b. Langendoen

  Blijf alsjeblieft melding maken bij de omgevingsdienst en port of Amsterdam, want anders komen zij niet in beweging en wordt TMA Logistics het zoveelste bedrijf dat ongeacht de hinder aan de omgeving onbeperkt zijn gang kan gaan. Dit keer vindt de Omgevingsdienst het, anders dan de vorige keer, weer niet zijn taak om iets te doen want het is “de verantwoordelijkheid van de port of Amsterdam”. Laat de Port of Amsterdam nou op zijn beurt weer wijzen naar de Omgevingsdienst. Het is een schande dat instanties op deze manier naar elkaar wijzen en achterover leunen.

 • Marjon Bakker

  Wij wonen in Zandam Zuid en hebben ook al een paar nachten last van een gebrom. Ik dacht zelf aan een soort transportband, maar ik weet het niet zeker. Wat ik wel zeker weet, dat dit de hele nacht doorgaat…

  • Michael Tuijn

   Ik woon in Zaandam zuid en hoor al weer weken een een constante brom. Klacht ingediend bij omgevingsdienst die hebben mij gebeld en zouden er mee bezig zijn maar brom blijft. Kunnen er waarschijnlijk gewoon niets mee. Zeer frustrerend.

 • E. Visser

  Wij wonen in Westerwatering, Zaandam. Hele snachts lage bromtoon gehoord lijkend op helicopter. Inderdaad ik herkende het van september. Melding gedaan bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en die heeft het doorgestuurd naar Port of Amsterdam.

 • A. Kersten

  Wij hebben er ook last van. Het is twee nachten stil geweest en 20 oktober begon het weer. Al meerdere malen (ook in september) klacht ingediend en gebeld. De havenmeester van de Port of Amsterdam zegt er niets aan kunnen doen.

 • Peter den Herder

  Op het Zaaneiland precies hetzelfde!

 • Hilda van Straten

  Zelfs wij hebben hier last van ‘s nachts aan de Oostzijde langs de Zaan. ( nabij Bernhardbrug ) Waarschijnlijk draagt het water het geluid ver.

 • Rene van Lieshout

  Omgevingsdienst, dat is die dienst met zeer veel dure bedrijfsauto’s die het grootste deel van de week parkeerplaatsen bezet houden bij de AH aan het Ebbenhout. Meer merk je niet van die dienst. Ieder gemelde klacht heeft de aandacht of word doorverwezen naar het bedrijf, want die houden zich aan de vergunning.

 • Rene van Lieshout

  De : Omgevingsdienst Noordzeekanaal Gebied” doet niets met klachten over de omgeving van het Noordzeekanaal Gebied . Gekker kunnen we het niet maken, wel leuker ?!

 • M. de Boer

  Mensen, het wordt voor jullie in Zaandam tijd, dat er geluidswallen langs het Noordzeekanaal komen, zowel aan de Amsterdamse als de Zaandamse zijde. Dit had al veel eerder gemoeten toen er zoveel kolenstof het kanaal overstak. Moet toch kunnen – langs de wegen barst het ook van dekgeluidswallen.

 • Monique Zonneveld

  Het is hier niet te harden. Dat gebrom en getik gaat maar door. Je woongenot wordt zowel ernstig verstoord. Het is overal in mij huis te horen. Dit zijn niet de “normale” havengeluiden. Dit gaat dag en nacht door. Slapen is ook een stuk lastiger. Dat dit zo toegestaan wordt door zo’n…….boot. Regel even goede voorzieningen als de boten hier aangelegd zijn. Vanmiddag ook de OMD Noordzeekanaal gebeld. Je humeur raakt hier wel flink door gestoord.

 • D. Engel

  Het aggregaat draait nog steeds. Vermoedelijk Tma ook weer gemeld vanaf de mooie Westzanerdijk. Slaap zacht.

 • K, de Vries

  Blijven melden bij omgevingsdienst en de GGD. Slapen is zo belangrijk en de gezondheid van ons staat onderdruk.

 • Herma Lugthart

  Het gebrom is vanavond veel harder dan de eerdere geluiden die uit de haven kwamen. Echt ontzettend naar.

 • Piet Wiersma

  Waarom laten ze het niet over aan rijks waterstaat die heeft 1 a 2 jaar terug twee bruggen vernieuwd richting vanaf Wormerveer naar Alkmaar en geen enkel probleem heeft gegeven . De gemeente Zaandam heeft geen kennis in dit soort werk maar wel kennis in prijzen.
  Belachelijk dat ze alleen maar naar kosten kijken en niet naar deskundigheid die rijks waterstaat wel heeft.

 • RMF van Thol

  Ik zit ,as we speak, ( 22-10-22) naar dat klote brommende geluid te luisteren. Ik wordt hier niet goed van. Het vervelende is ook dat het geluid niet consistent is, maar zich afwisselt. Het is eerst een beetje zacht, dan weer hard, en dan weer langer achter elkaar hard etc. Zo kun je het geluid nog slechter negeren.

  Ik moet de deepsleep oordoppen van alpine diep in m’n oren douwen, wil nog wat nachtrust krijgen. Zonder kan ik gewoon niet slapen. Gemeente zaanstad of wie dan ook, doe hier wat aan! We betalen ons al blauw aan erfpacht, waterschapsbelasting en vve kosten. Doe wat nuttigs met dat geld om ons af te helpen van dat gebrom!

  • D. Engel

   NZKG, gemeente Amsterdam en Zaanstad,

   Dit is buiten proportie. Als er urgente werkzaamheden moeten worden uitgevoerd alla, maar ik geloof er niks van dat dit niet tot overdag kan wachten.

   Bedankt he

 • Frits Bockling

  Het geluid is er echt dag en nacht 😠

 • Jochem Boom

  Ik woon in Westerwatering en je hoort het overal in je huis 24 uur per dag, dit is onacceptabel. De vraag is welke instantie hier iets in kan betekenen, wie het weet mag het zeggen…

 • D. Engel

  Update toch niet gelukt… Of het is een (bar) slechte dj bij ADE Sloterdijk. Of is het een ander aggregaat soms

 • Stefan Muller

  en wanneer komt de politiek in actie nu de leefbaarheid wordt aangetast in nog veel groter gebied dan ik dacht??
  blijf meld bij ongevingdienst en havenmeester (020-5234600)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *