Het jaarlijkse maaien van de bermen langs de Braakdijk in Zaandam zorgt voor frustratie bij buurtbewoners.

Inwoners, waaronder Lynn van Halteren, zetten zich al jaren in voor meer biodiversiteit langs de dijk, maar zien hun inspanningen telkens weer tenietgedaan door het strikte maaibeleid van het Hoogheemraadschap.

Dit jaar escaleerde de situatie: Van Halteren werd zelfs persoonlijk een brief overhandigd waarin ze werd gesommeerd haar planten te verwijderen, met handhaving als dreigend gevolg. Inmiddels hangt er een spandoek langs de dijk, geplaatst als protest tegen de gang van zaken.

Kaardebol

Van Halteren is geraakt door de manier waarop het Hoogheemraadschap is omgegaan met haar zorgvuldig gekoesterde inheemse planten, waaronder de grote kaardebol (Dipsacus fullonum).

Deze bijzondere plant is niet alleen van nature thuis in Nederland, maar speelt ook een belangrijke rol in het ecosysteem:

‘Het mooie is dat deze planten vanzelf zijn opgekomen, ik heb ze niet aangeplant, de natuur heeft haar werk gedaan. Toen ik hoorde dat de maaier eraan kwam, heb ik zes kaardebollen tijdelijk uitgegraven en na het maaien weer teruggezet. Ik dacht: zo red ik ze én het maaibeheer kan gewoon doorgaan.’

Brief met dreigement

Tot haar verbazing ontving Van Halteren enkele dagen later een brief van het Hoogheemraadschap, waarin haar werd opgedragen de planten vóór 19 juli definitief te verwijderen.

Als ze dat niet zou doen, zou er handhavend worden opgetreden. De brief werd persoonlijk bij haar thuis afgegeven, met als motivatie dat er een melding over haar planten zou zijn gedaan.

‘Dat voelde als een totaal verkeerde prioriteit,’ zegt Van Halteren:

‘Ik doe mijn best om iets moois en waardevols voor de natuur te behouden en krijg als dank een dreigbrief. Tegelijkertijd blijven elders op de dijk een overhangende boom en een vlinderstruik met diepe wortels al jaren ongemoeid. Dat klopt gewoon niet.’

Willekeur

Ook andere bewoners melden bij De Orkaan dat ze deze behandeling onbegrijpelijk vinden. Zo mogen auto’s, aanhangwagens en andere obstakels volgens hen probleemloos op of langs de dijk blijven staan, terwijl een paar bloemen in de berm aanleiding zijn voor dreigende maatregelen.

Botsing van belangen

Het maaibeleid van het Hoogheemraadschap zou niet alleen inconsequent zijn, maar ook onvoldoende afgestemd op ecologische doelen. Terwijl overheden en waterschappen steeds vaker zeggen biodiversiteit te willen stimuleren, zien bewoners in de praktijk juist het tegenovergestelde gebeuren: bloeiende bermen worden radicaal gemaaid en waardevolle planten verdwijnen zonder overleg of nuance.

Er leven inmiddels meerdere zorgen: over het rigide maaibeleid, de ongelijke behandeling van planten en struiken, en het gebrek aan echte dialoog met de gemeenschap.

Vragen aan het Hoogheemraadschap

De Orkaan heeft het Hoogheemraadschap vragen voorgelegd over het beleid en de communicatie rond de situatie op de Braakdijk. Die worden komende week beantwoord. We hebben onder andere gevraagd:

  • Waarom planten zoals de kaardebol worden verwijderd, terwijl biodiversiteit juist wordt aangemoedigd.
  • Waarom in dit geval is gekozen voor een handhavingsbrief in plaats van een gesprek.
  • Hoe het beleid zich verhoudt tot vergelijkbare situaties op dezelfde dijk.
  • En of er ruimte is voor maatwerk en gesprek met bewoners die zich inzetten voor natuurbehoud.

Oproep tot verandering

Van Halteren hoopt dat haar verhaal meer aandacht krijgt en wil graag met het Hoogheemraadschap en andere betrokken partijen in gesprek om te zoeken naar een oplossing die natuurvriendelijk én verantwoord is.

‘Ik ben echt boos over hoe dit gaat. Dit is niet alleen mijn strijd, dit gaat over hoe we omgaan met onze natuur, onze omgeving en elkaar. Ik hoop dat we eindelijk serieus worden genomen en dat er ruimte komt voor maatwerk en gezond verstand.’

Wij vullen dit bericht aan zodra we antwoorden hebben van het Hoogheemraadschap.

Door: Merel Kan, met informatie van bewoners van de Braakdijk, foto’s van Lynn van Halteren en (die van het spandoek) van Esther Reijnders. Later hopen we ook nog de info van het Hoogheemraadschap toe te kunnen voegen.