De VVD in Zaanstad zou het een goed idee vinden als Westerwatering via een tunnel in de buurt van de Vincent van Goghweg verbonden wordt met de rest van Zaandam.

Nu is de enige volwaardige ontsluiting de Houtveldweg volgens de partij, en dat is te weinig. Vooral omdat wijk nog steeds groeit.

Busbrug De Binding tussen Westerwatering en Westerkoog is nog steeds dicht tijdens de spits. Er zijn overigens wel plannen voor 24-uurs openstelling.

Westerwatering begon met 3.000 woningen, dat is gegroeid tot 3.500 en zal door diverse nieuwe bouwprojecten toenemen tot 4500.

Een derde ontsluiting zou een tunnel onder het spoor richting de Provincialeweg zijn, volgens de VVD zijn er drie opties:

  1. Houtveldweg ter hoogte van de hoogspanningsleiding. Aansluiting op de Provincialeweg. (Voordelen: Veel ruimte, afname drukte Den Uylbrug. Nadelen: Toename drukte Provincialeweg en Vincent van Goghweg.)
  2. Houtveldweg ter hoogte van de Vincent van Goghweg. Hier is het mogelijk om een tunnel rechtstreeks op de Vincent van Goghweg aan te leggen. (Voordelen: Snelste route naar de A8, afname drukte Den Uylbrug. Nadelen: Toename drukte op de Vincent van Goghweg.)
  3. Houtveldweg ter hoogte van de fietstunnel. Hier kan gebruik worden gemaakt van de reeds bestaande fietstunnel. (Voordelen: Deel tunnel al gereed. Nadelen: Nieuwe fietstunnel nodig, toename drukte Provincialeweg en onduidelijk of dit technisch mogelijk is)

De liberalen willen ook laten onderzoeken of een brug een haalbaar alternatief is. (Dat moet dan wel een hele hoge worden.)

Een nadeel dat ongenoemd blijft is de ‘afwaardering‘ van de A7 (Prins Bernhardweg) vanaf de rotonde richting de A8. Dat moet in de nieuwe plannen van Zaanstad juist geen doorgaande route worden. Bij een drukker wordende Vincent van Goghweg neemt de druk op de A7 ook toe.