Elk van de 25 GGD’s in Nederland krijgt één centrale plek waar vanaf 18 januari wordt gevaccineerd. In Zaanstreek-Waterland is dat Sportcomplex De Beuk in Purmerend.

Eerst zullen medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning worden gevaccineerd.

Op 11 januari zijn de eerste vaccinaties in Nederland in Rotterdam, Houten (Utrecht) en Noord-Brabant. Een week later volgen de andere locaties.

Het vaccin van BioNTech/Pfizer moet diepgevroren worden bewaard. Daarom is gekozen voor één lokale plek per GGD-gebied. Projectleider Vaccineren Jasper Verburg zegt in het persbericht van de GGD:

“Het sportcomplex is in afstemming met de betrokken gemeente en in overleg met de zorginstellingen gekozen om meerdere redenen. De locatie is erg geschikt door de centrale ligging in de regio en De Beuk is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer en heeft ruime parkeergelegenheid.”

Twee inentingen

Vanaf 4 januari 2021 krijgen de medewerkers via hun werkgever een uitnodiging. De zorgmedewerker kan dan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.

De inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Tussen de inentingen zit 3 weken. Vanaf 8 februari is de tweede ronde. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. Per locatie zijn er 10 tot 30 ‘prikkers’ nodig.

Van de vaccins van BioNTech/Pfizer zijn zo’n 2,5 miljoen doses besteld. Vanaf volgende week worden er wekelijks 165.000 doses geleverd.

Ook worden er andere vaccins ontwikkeld waarbij nog gewacht wordt op goedkeuring. Vaccins van Moderna en AstraZeneca zouden misschien al in januari kunnen worden geleverd. Toediening van het Moderna-vaccin kan waarschijnlijk ook kleinschaliger, “in verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Kwetsbaren

Na de zorgmedewerkers en ‘kwetsbaren’ komen aan de beurt:

  • 60-plussers (oudsten eerst):
    • Met een medische indicatie, bijv. diabetes, luchtwegziekten, chronische nierziekten, afweerstoornis.
    • Zonder medische indicatie.
  • Mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie;
  • Zorgmedewerkers van bovengenoemde groepen;
  • Zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19;
  • Overige zorgmedewerkers;
  • Mensen tussen de 18 en 60 jaar. Het gaat daarbij om iedereen zonder onderliggend lijden.

UPDATE: De PVV in Zaanstad heeft vragen over de locatie gesteld, zij willen o.a. weten waarom er geen locatie in Zaanstad is gekozen (bv. Topsporthal De Koog).


Bronnen: Kamerbrief 21 december van minister Hugo de Jonge, persbericht GGD Zaanstreek-Waterland, foto: Pfizer.