Vaccinaties Zaanstreek-Waterland vanaf 18 januari in Purmerend

Elk van de 25 GGD’s in Nederland krijgt één centrale plek waar vanaf 18 januari wordt gevaccineerd. In Zaanstreek-Waterland is dat Sportcomplex De Beuk in Purmerend.

Eerst zullen medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning worden gevaccineerd.

Op 11 januari zijn de eerste vaccinaties in Nederland in Rotterdam, Houten (Utrecht) en Noord-Brabant. Een week later volgen de andere locaties.

Het vaccin van BioNTech/Pfizer moet diepgevroren worden bewaard. Daarom is gekozen voor één lokale plek per GGD-gebied. Projectleider Vaccineren Jasper Verburg zegt in het persbericht van de GGD:

“Het sportcomplex is in afstemming met de betrokken gemeente en in overleg met de zorginstellingen gekozen om meerdere redenen. De locatie is erg geschikt door de centrale ligging in de regio en De Beuk is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer en heeft ruime parkeergelegenheid.”

Twee inentingen

Vanaf 4 januari 2021 krijgen de medewerkers via hun werkgever een uitnodiging. De zorgmedewerker kan dan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.

De inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Tussen de inentingen zit 3 weken. Vanaf 8 februari is de tweede ronde. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. Per locatie zijn er 10 tot 30 ‘prikkers’ nodig.

Van de vaccins van BioNTech/Pfizer zijn zo’n 2,5 miljoen doses besteld. Vanaf volgende week worden er wekelijks 165.000 doses geleverd.

Ook worden er andere vaccins ontwikkeld waarbij nog gewacht wordt op goedkeuring. Vaccins van Moderna en AstraZeneca zouden misschien al in januari kunnen worden geleverd. Toediening van het Moderna-vaccin kan waarschijnlijk ook kleinschaliger, “in verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Kwetsbaren

Na de zorgmedewerkers en ‘kwetsbaren’ komen aan de beurt:

 • 60-plussers (oudsten eerst):
  • Met een medische indicatie, bijv. diabetes, luchtwegziekten, chronische nierziekten, afweerstoornis.
  • Zonder medische indicatie.
 • Mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie;
 • Zorgmedewerkers van bovengenoemde groepen;
 • Zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19;
 • Overige zorgmedewerkers;
 • Mensen tussen de 18 en 60 jaar. Het gaat daarbij om iedereen zonder onderliggend lijden.

UPDATE: De PVV in Zaanstad heeft vragen over de locatie gesteld, zij willen o.a. weten waarom er geen locatie in Zaanstad is gekozen (bv. Topsporthal De Koog).


Bronnen: Kamerbrief 21 december van minister Hugo de Jonge, persbericht GGD Zaanstreek-Waterland, foto: Pfizer.

Deel dit artikel:

36 reacties

 • Hans Zwaneveld

  Hoezo 18 januari? We zijn in Nederland met 8 januari al veel later dan de landen om ons heen en in Zaanstreek-Waterland nog eens ruim een week later. Hier laat de overheid ons weer aardig in de steek. Ook de GGD is weer erg laat met een priklocatie aan te wijzen. Had al veel eerder geregeld moeten worden. En dan 1 locatie, in Purmerend, erg fijn voor de bewoners van Zaanstad.

 • Jaap Meeuwsen

  Ze zijn er nog niet klaar voor….na 9 maanden nog niet klaar voor ?

  Ik las dat direct na de uitbraak van de Mexicaanse griep na een maand alles al klaar stond om zodra het vaccin er zou zijn direct te kunnen beginnen met inenten ( zegt Herman van der Weide :
  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2360973-onvoorstelbaar-dat-het-zo-lang-duurt-voor-plan-klaar-is-zegt-vaccinatie-expert.html )

  In de ons omringende landen zijn ze al begonnen maar wij mogen nog een paar weekjes wachten.
  Met pappen en nat houden komen we er niet hoor.

 • Buster Fontijn

  Ik heb in maart al corona gehad en ben dan ook al vanaf dat moment immuun maar moest evengoed met die poppenkast van het afstand houden en de mondkapjes mee doen
  Ik ben dan ook benieuwd of je wel een bewijs krijgt van een inenting anders moet je nog steeds aan die poppenkast mee blijven doen

  • Joop van der Heide

   Na het vaccin ben je nog steeds besmettelijk voor anderen. Je moet je dus nog steeds aan de wettelijke regels houden.

  • Candy Sanders

   Nou Buster, dan ben je blijkbaar niet echt ziek geweest als je t een poppenkast noemt. En je bent helemaal niet immuun. Ik heb t in maart en oktober gehad en ben nu nog steeds ziek ervan.

  • Bernhard Boot

   Er zijn mensen die het voor een tweede keer krijgen… Geen mondkapje zou dus niet slim zijn, maar vooral volledig oncontroleerbaar…

 • J.bakker

  Dan maar geen vaccinatie, ik als zaankanters verdom het om naar purmerend te gaan voor een prik omdat de overheid het verdomt om grootscheeps te vaccineren.

 • Gewoon een plek in bv Zaandam reserveren voor Vaccinatie, dit is toch weer vd zotte om alleen voor Zaanstreek Waterland een plek vrij te maken in Purmerend!! Weer een fantastisch staaltje politiek, dan maar geen vaccinatie.

 • C. Hoeksma

  Arme proefkonijnen, ik laat deze gifbeker lekker aan mij voorbij gaan.

 • Ben zo blij dat er een vaccin is. Ik neem er zeker een. Alleen wanneer? Ik kan niet wachten. Maar Nederland blijkbaar wel. In heel veel landen zijn ze al begonnen. Dat begrijp ik niet en daar krijg je ook geen verklaring voor. Nu er weer een nieuwe mutatie is, die nog sneller verspreidt dus zou je toch moeten beginnen met inenten. In plaats van te zeggen een weekje later. En het is geen weekje later. Bovendien je zal maar net corona krijgen voor die tijd. Begrijp het niet en zal het ook nooit begrijpen.

 • B leegwater

  Waarom geen sporthallen inrichten voor prik locatie elk dorp heeft er een en waarom weer als laatste beginnen ze willen er toch vanaf begin meteen maar nee hoor 9 maanden was weer eens te kort om voor te bereiden echt Nederland weer

 • M. Zoet

  Voor iedereen met zn gezeur over helemaal naar purmerend moeten komen om die vaccinatie te halen: het gaat om de volksgezondheid. Door mensen zoals jullie zitten we in dit gezeur.

  • Noor Duur

   Bravo M. Zoet!
   Ik zou willen dat meer mensen er zo over zouden denken. En voor alle azijnpissers; dan doe je het toch lekker niet.

  • bernhard boot

   Juist voor de oudere generatie kan het een groot probleem zijn. 80 jaar, naar het station, hopen dat de liften het doen, overstappen in Zaandam, dan naar Purmerend en dan maar hopen dat het niet al te ver van het station is. Dat werkt niet echt voor de volksgezondheid. Maar misschien laten ze wel bussen rijden?

 • Dirk Schoonderbeek

  Wat merkwaardig dat de huisartsen niet vaccineren. Alle kennis en logistiek is daar aanwezig. Ze kunnen leeftijdsgroepen oproepen en in hun praktijk vaccineren. De jaarlijkse griepprik en meningococcen vaccinatie lopen altijd op rolletjes. De GGD,s zijn ambtelijke instellingen, minder efficiënt zoals nu blijkt.

 • De Orkaan

  Het Pfizer-vaccin kan niet in verpleeghuizen en door huisartsen worden toegediend. Het moet diepgevroren worden bewaard en ook nog eens twee keer worden toegediend. Daarom heeft elke GGD (25 in Nederland) maar één plek. Purmerend is voor Zaankanters wel wat onhandig.

  Dat 80-jarigen niet naar deze plek kunnen is helemaal geen punt, de eerste vaccinatiegolf bestaat uit zorgmedewerkers en daar zitten weinig 80-plussers tussen.

  Bij de andere vaccins die in ontwikkeling zijn, zijn minder strenge voorwaarden dus die kunnen waarschijnlijk wel op andere plekken worden toegediend. Dat komt goed uit, want dan zijn de 80-plussers aan de beurt.

  • Ilse Janssen

   Niet helemaal waar, zodra het vaccin is ontdooit mag het worden bewaard in een koelkast en moet het binnen 120 uur worden verbruikt. Op kamertemperatuur moet een flesje met het vaccin binnen 2 uur worden gebruikt. Wel moet het flesje beschermd worden tegen licht en met name UV licht.

   Dus met een beetje logistiek en een leger aan prikkers moet dit toch wel te doen zijn.

   (bron: https://www.fda.gov/media/144413/download)

   • De Orkaan

    Aangezien het vaccin in dozen van 1000 wordt geleverd is het wel meer dan een ‘beetje’ logistiek.

    • Ilse Janssen

     Volgens de handleiding (bron) zijn de vaccins verpakt per 25 of 195 verpakt dus dat valt wel mee.

     en bij 1.000 vaccins in vijf (120 uur/24) dagen van 8 uur zou je 25 mensen per uur kunnen vaccineren. dus logistiek moet dat wel kunnen.

 • Lucia Bongers

  En een locatie in Zaandam is weer onhandig voor inwoners van Purmerend. Ik denk dat er op dit moment heel wat mensen nadenken over de logistiek, het vervoer van mensen naar de priklocatie, de mogelijkheid om binnen x uur na het ontdooien van het vaccin op een kleinere locatie toe te dienen. Ik maak me meer zorgen om de volle ic’s terwijl de kerst piek en oudejaarspiek nog moet komen.

 • dick siebeling

  en ik maar denken dat het ov niet zit te wachten op zoveel mensen

 • Ewoud de groot

  ja lekker allemaal reisbewegingen creëren Zaanstreek naar Purmerend
  overheid en inlevend vermogen…….
  inlevend vermogen met , zwakkeren , ouderen , mensen zonder eigen vervoer etc etc is weer 0,0 !!

 • Kiki Steegeling

  Meer dan de helft van alle corona besmettingen in de GGZ-regio Zaanstreek-Waterland komt voor rekening van de gemeente Zaanstad, Zaanstad heeft er meer dan alle andere gemeenten bij elkaar en is ook de gemeente met de meeste inwoners, dus hoezo Purmerend in verband met de centrale ligging?! Bij de teststraten moesten Zaankanters in het begin ook naar Purmerend, vonden ze ook beter ivm de ligging… Buslijn 395 rijdt per 3 januari niet eens meer vanuit Zaandam-Oost, waar in met name Poelenburg en het Peldersveld veel besmettingen zijn, naar station Kogerveld waar je de trein naar Purmerend zou kunnen pakken… Waar blijft de reactie van de gemeente? .

  • De Orkaan

   Minder dan de helft van het aantal besmettingen in de veiligheidsregio is in Zaanstad, dus niet ‘meer dan de helft’. Zaanstad is wel de grootste gemeente in de veiligheidsregio en heeft wel de meeste besmettingen. Purmerend is meestal tweede, Edam/Volendam derde.

 • j m ten pierick

  Ik wil ook de prik ik ben 73 jaar en mijn vrouw ook die is 64 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *