De grote meerderheid van de Zaanse gemeenteraad wil geen vaste trap in plaats van de roltrap die naast het Inntel hotel ligt.

De roltrap vertoont zoveel gebreken dat vervanging noodzakelijk is. Als er eenzelfde soort roltrap komt, kost dat € 350.000. Dan krijg je volgens het college “vergelijkbare kwaliteit”. Dus een roltrap die weer vaak kapot is omdat dit soort roltrappen niet echt geschikt is voor buitengebruik.

Voor € 350.000 heb je ook een vast trap. Die doet het altijd. En is aanzienlijk goedkoper in onderhoud. In het Inverdan-overzicht liet het college de trap alvast intekenen.

Een fikse trap: wij telden op de tekening 38 treden. Dat zou best kunnen, de trap die vanaf het Stadhuisplein naar het terrein van De Zweed gaat (de fietsenstalling op de Korte Hogendijk) telt 42 treden.

vaste trap

Een nieuwe goede roltrap (van Thyssen Krupp) kost een miljoen, en minstens € 200.000 per jaar voor onderhoud. (De andere roltrap maar € 60.000 – rara hoe kan dat?).

roltrap kosten

Met het aannemen van de motie staan college en raad (inclusief coalitiepartijen) recht tegenover elkaar. CDA-wethouder Addy Verschuren werd alleen gesteund voor zijn partijgenoot Marc Wit.

Wit had een ander argument: traplopen was gezond. Dus daarom moest de roltrap weg.

marc wit

Ook Verschuren vergreep zich aan curieuze argumenten om de vaste trap erdoor te krijgen. Er was ook aan een roltrap aan de westkant van het station (maar daar heb je natuurlijk niks aan als je naar het centrum wilt) en eentje bij het busstation (ja, alleen omhoog, en dan moet je vanuit het centrum via Rustenbrug, Stationsstraat en Provincialeweg vier keer een straat oversteken en voor stoplichten wachten voordat je op het station bent) en ook nog liften op die plekken.

verschuren

En een roltrap bij de parkeergarage. Dat was eigenlijk het enige argument dat hout sneed.

Romkje Mathkor (GroenLinks) had uitgerekend dat er 5237 (of 5429) inwoners van Zaanstad slechte knieën hadden. Dus zonder roltrap kwamen die niet meer in het centrum (komen die allemaal met de trein of uit Westerwatering wandelen met hun slechte knieën?).

mathkor

Waarschijnlijk gaf het argument van POV’er Ton Brekelmans de doorslag: “wat doen we met mensen die liftfobie hebben en niet kunnen lopen?”

brekelmans

Wat gaat het college doen? In de voorstellen staat al een leuke uitvlucht: uitstellen tot 2020. Laat de volgende club dit hoofdpijndossier maar oplossen. Maar daar zal de oppositie geen genoegen mee nemen. Er is met het aannemen van de motie een barstje in de coalitie ontstaan, de oppositie zal blijven beuken tot het een scheur is.