Aanbesteding Zaanbrug opnieuw mislukt

De provincie Noord-Holland heeft geen bouwer gevonden die de nieuwe Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer voor € 13,75 miljoen wil realiseren.

Twee bedrijven hadden wel interesse maar hun aanbiedingen overschreden het maximale budget. De provincie gaat samen met Zaanstad en Wormerland met die bouwers in gesprek.

Eind 2018 heeft de provincie Noord-Holland aan “vijf geselecteerde marktpartijen gevraagd een aanbieding te doen voor de vernieuwing van de Zaanbrug.” Uiteindelijk bleven daar twee partijen van over:

“Uit toetsing van deze aanbiedingen is gebleken dat geen van de partijen de werkzaamheden binnen de gevraagde voorwaarden en het maximale budget van 13,75 miljoen euro uit kunnen voeren. Omdat de provincie, de gemeenten Zaanstad en Wormerland en de twee marktpartijen mogelijkheden zien om er samen uit te komen, gaan zij hierover met elkaar in gesprek.”

De aanbesteding van de Zaanbrug mislukte al eerder. Toen werd binnen het budget geschoven om de aanneemprijs te verhogen. Dat heeft dus niet tot het gewenste resultaat geleid.

De Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer dateert van midden jaren zestig van de vorige eeuw en kan volgens de provincie de huidige en toekomstige verkeersstromen op en over de Zaan tussen Wormer en Wormerveer onvoldoende verwerken. Bij nieuwbouw gaat de doorvaartbreedte van 12 naar 16,5 meter en komt er ook een hogere vrije doorvaarthoogte.

De provincie is optimistisch:

“Op basis van de verkennende gesprekken tussen de provincie en de twee marktpartijen is besloten samen in gesprek te gaan om alsnog tot een succesvolle afwikkeling van de aanbesteding te komen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar mogelijke optimalisaties met betrekking tot de technische eisen en voorwaarden. Alle betrokken partijen zijn optimistisch over de uitkomst van de onderhandelingen. De provincie verwacht begin volgend jaar hierover duidelijkheid te hebben.”


Bron: persbericht provincie Noord-Holland en het De Orkaan Zaanbrug Dossier.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Alexander Verkooijen

    Als het niet kan zo als het moet moet het maar zo als het kan. Een beetje oplappen dus en hopen dat volgende generaties wel genoeg geld en middelen hebben om de complete brug te vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *