Aangifte Bureau Discriminatiezaken tegen ‘rattenvanger’

Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek Waterland heeft aangifte gedaan tegen een Facebook-gebruiker “wegens discriminatie, het aanzetten tot haat en oproepen tot geweld”.

Medio september maakte ene Maar Ten onder de kop “Ratten vangen in Zaandam” een Facebookpagina met een oproep om de Zaanse wijk Poelenburg te “ontdoen” van “vieze smerige besmette stinkratten”, met als extra toelichting:

Alle middelen zijn toegestaan om de wijk vrij te krijgen van deze smerige diersoort.

Op dat moment was veel onrust als gevolg van de media-aandacht voor de Zaanse vlogger Ismail Ilgun en zijn vrienden. ‘Maar Ten’ doelde met zijn oproep op hen, zoals ook bleek uit een begeleidende foto waarop de vlogger zichtbaar was. In de uren na plaatsing kreeg het initiatief duizenden steunverklaringen.

Het Bureau Discriminatiezaken heeft op de dag dat de Facebookpagina werd geplaatst de politie verzocht om in te grijpen. Dat is gebeurd. De pagina werd na enkele uren uit de lucht gehaald.

Het BD heeft wegens discriminatie, het aanzetten tot haat en oproepen tot geweld, aangifte gedaan tegen de maker van de pagina.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Broekjevol de 3e

  Tja, net zoals de vlogs niet gelijk lijken aan te zetten tot strafbare feiten lijkt dit niet gelijk discriminatie.
  Zolang het niet om ras of huidskleur gaat maar om bijvoorbeeld het gedrag wat deze personen ten toon spreiden.
  Of het wenselijk is om zo een pagina op te zetten is een 2e natuurlijk.

 • TheMX

  Neem aan dat Bureau Discriminatiezaken ook gelijk de vele filmpjes van de vlogger zelf bestudeerd heeft en ook gelijk aangifte heeft gedaan van discriminatie omdat oa kaaskoppen te horen is?

  • Hans Kuyper

   Daar is de politie al een tijd mee bezig en er zijn zelfs aanhoudingen verricht. De maker van de filmpjes heeft drie nachten in de cel doorgebracht. Waarom aangifte doen in een zaak die zaak al lang loopt?

   • TheMX

    Waarom aangifte doen van iets waar je jezelf ook schuldig aan hebt gemaakt?

   • Broekjevol de 3e

    Was dat vanwege de doodsbedreigingen, racisme of allebei Hans?
    En laten we wel wezen, ik denk dat je wel kan zeggen dat Bureau Discriminatiezaken niet of nauwelijks discriminatie richting de kaaskoppen aankaart. Maar ik kan het gemist hebben natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *