Achtersluispolder: eerst horeca, dan wonen?

Het meest ambitieuze plan voor woningbouw in Zaanstad is het bebouwen van de Achtersluispolder. Voorlopig is daar nog geen zicht op, maar er wordt wel horeca gepland.

Wij zagen plannen langskomen voor een nieuwe broodjeszaak en een migrantenhotel aan de Sluispolderweg, en voor horeca aan de Rijshoutweg. En bij broedplaats ‘Hoop’ kan je in de kantine en het theehuis terecht.

Zaanstad moet nog even nadenken of autobedrijf Poldermann (foto boven) aan de Sluispolderweg 14 een broodjeszaak mag worden, de beslissing op de aanvraag voor een omgevingsvergunning is onlangs verlengd.

Voor het pand Rijshoutweg 1A-1 is een aanvraag ontvangen om de functie bedrijf te wijzigen naar horeca, op die aanvraag is nog niet besloten.

Aan de Sluispolderweg naast 13a (kruising hoek Rijshoutweg en Sluispolderweg) komt tijdelijke migrantenhuisvesting (15 jaar), eerder heette dat een ‘logiesgebouw’ en ‘arbeidsmigrantenhotel‘, ook een soort horeca dus, alhoewel de ‘gasten’ geen toeristenbelasting hoeven af te dragen. De omgevingsvergunningĀ  is op 17 juli verleend. (afbeelding onder)

Broedplaats Hoop heeft dolle plannen, niet alleen een ‘kantine/koffie place’ en een theehuis, maar ook aanlegsteigers, een sauna, plekken voor foodtrucks en een catering werkplaats. Kern van de broedplaats zijn werkplaatsen en bijna 200 ateliers. Ook is er ruimte ingepland voor ’tiny houses’ en ’tijdelijke woonruimtes’:

“Uniek aan deze locatie is dat de Gemeente Zaandam overweegt om ook een 50tal tijdelijke woningen en 10 tiny houses toe te staan.”

Navraag bij Zaanstad (niet Zaandam dus) leert dat die passage enigszins voorbarig is:

“op dit moment mag er nog niet gewoond worden op de Achtersluispolder omdat het een ‘gezoneerd industrieterrein’ is. Maar Zaanstad wil de Achtersluispolder transformeren naar een gemengd werk-woongebied, dus daarom bekijken we op welke manier we dat mogelijk kunnen maken. De Omgevingsdienst doet onderzoek naar de activiteiten in omgeving Barndegat op basis waarvan kunnen we o.a. kijken of en hoe dezonering van dit gebied mogelijk is. Ook bekijken we andere mogelijkheden om wonen tijdelijk of permanent mogelijk te maken.”

Logiesgebouw

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *