Arbeidsmigrantenhotel in Achtersluispolder

Zaanstad wil toestemming geven om een tijdelijk arbeidsmigrantenhotel voor 244 personen in Achtersluispolder in Zaandam te bouwen.

In het gebouw moet maximaal voor 15 jaar Europese arbeidsmigranten uit o.a. Spanje, Portugal en Oost-Europa gehuisvest worden die onder meer bij Ahold Delhaize zullen gaan werken. Het verblijf duurt maximaal een jaar.

Volgens Zaanstad kunnen niet alle vacatures bij Ahold Delhaize en andere Zaanse ondernemers ingevuld worden met lokale werkzoekenden.

“Daardoor zien zij zich genoodzaakt ook medewerkers aan zich te binden uit andere landen binnen de Europese Unie. Voor deze doelgroep is huisvesting lastig te realiseren. Dat kan zorgen voor onwenselijke en soms illegale woonsituaties.”

Voor het gebouw op de hoek Sluispolderweg en Rijshoutweg moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Het perceel is momenteel onbebouwd. Het ’tijdelijke logiesbouw’ zal na 15 jaar worden afgebroken.

Er worden 122 tweepersoonsstudio’s gerealiseerd met eigen sanitair en keuken. Er worden geen maaltijden verzorgd en er zullen geen dranken worden geschonken.

Het gebouw krijgt vijf bouwlagen. De hoogte bedraagt circa 15,5 meter. Er worden 30 parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd. Het uitzendbureau dat de werknemers in dienst heeft haalt ze per bus op uit hun thuisland en brengt ze ook weer weg. Ook zorgt het uitzendbureau voor fietsen voor de bewoners van het logiesgebouw.

De eigenaar van het terrein heeft een intentie-huurovereenkomst gesloten met het bedrijf Netbewoond voor de duur van 15 jaar. Bob Stolker Vastgoed heeft door Mees Ruimte & Milieu een ruimtelijke onderbouwing laten opstellen. Het gebouw is ontworpen door ME-2 Architecten.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Bas

    Ik dacht dat de plannen voor de achtersluispolder nog niet geheel rond waren, maar de gemeente geeft wel alvast toestemming om arbeidsmigranten te huisvesten? Bijzonder! Dus plotseling mag men daar toch wonen.. Ik vraag me af hoeveel geld de gemeente hiermee gaat verdienen.. misschien een goede aanbetaling voor een goede oplossing voor het vraagstuk rondom de Thorbeckeweg? Want dat mag vooralsnog niet veel gaan kosten terwijl de verbouwing van deze weg 2 jaar geleden weggegooid geld blijkt te zijn geweest. Is daar ooit iemand verantwoordelijk voor gehouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *