Opvang voor 1.500 asielzoekers in Zaanstad tot 2030

Zaanstad wil ruim 1.500 asielzoekers op gaan vangen. Die opvang zou kunnen duren tot 2030. Dat betekent dat Zaanstad meer en voor een aanzienlijk langere periode asielzoekers gaat opvangen.

In de Achtersluispolder zouden de boten (720 plekken) nu tot 2030 moeten blijven liggen (in plaats van tot mei van dit jaar). Aan de Gerrit Bolkade moeten plekken voor 800 asielzoekers komen en niet voor 600 zoals eerst het plan was. De opvang aan de Gerrit Bolkade blijft waarschijnlijk ook tot 2030 (eerst was het een plan voor twee jaar).

Zaanstad wil aan de extra en langere opvang meewerken op voorwaarde dat het Rijk financieel bijspringt bij het bouwen van flexwoningen die ook voor andere woningzoekenden kunnen worden ingezet.

Het doel is 750 flexwoningen in Zaanstad, waarvan 250 voor starters, 250 voor spoedzoekers en 250 voor ontheemden uit Oekraïne en statushouders. Burgemeester Jan Hamming en wethouder Harrie van der Laan melden in een persbericht:

“Wij denken dat afspraken met het Rijk kunnen zorgen dat we aan deze twee crises tegelijk kunnen werken. We helpen hiermee mensen in nood én zorgen voor meer geld, middelen en capaciteit om onze inwoners meer kansen op een betaalbaar huis te bieden.”

De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de verlenging van de asielopvang. Omwonenden en bedrijven rondom de opvanglocaties ontvangen deze week nog een brief van de gemeente.

De 720 opvangplekken in de twee boten in de Achtersluispolder zouden er blijven tot mei 2023. Zaanstad wil de boten op deze locatie nog vijf jaar laten liggen, met de mogelijkheid om het daarna met twee jaar te verlengen. Dat zou dus tot mei 2030 zijn. Zaanstad onderzoekt of een deel van de plekken verplaatst kan worden binnen de Achtersluispolder of naar de Gerrit Bolkade.

Zaanstad wilde aan de Gerrit Bolkade aanvankelijk riviercruiseschepen leggen voor de opvang van 600 vluchtelingen voor twee jaar. Nu wordt ingezet op 800 asielzoekers voor een periode van vijf jaar (ook hier met de optie om met twee jaar te verlengen).

Lees ook:

Foto’s: Achtersluispolder (boven) en Gerrit Bolkade.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Liam de Haas

  Hartstikke goed dat Zaanstad bijdraagt aan de opvang van asielzoekers waar vele andere gemeenten dat laten afweten.

  Wat me echter stoort is dat er door B&W wordt gedaan alsof flexwoningen iets goeds is. Flexwoningen zijn geen duurzame huisvesting. Het is weer een vorm van precaire huisvesting die het probleem alleen maar vooruitschuift, net zoals jongerencontracten dat doet. Zorg voor duurzame en betaalbare huisvesting als je het probleem daadwerkelijk wil oplossen.

  • R vd Weerdt

   Het zou toch ook maar tot uiterlijk 2030 zijn? Daar kunnen dan best flexwoningen voor gebruikt worden. Je verwacht toch zeker niet dat 2030 overschreden zal gaan worden? Toch?

 • hans van rheenen

  Als nieuwe Zaankanter lees ik momenteel véél over de geschiedenis van de Zaanstreek en kom tot de conclusie dat uiteindelijk iedere Zaankanter ooit een immigrant is geweest. Bijzonder veel successen en positieve invloed staan (uit de jongere geschiedenis) bij voorbeeld op naam van Doopsgezinden.

  Hoeveel mensen ook “geïmporteerd” zullen worden … ik blijf het eerder als een Zaanse kans zien, óók wanneer daarvoor hulpprogramma’s moeten worden opgetuigd zoals actueel Pact Zaan-Oost.

 • l. Boonstra

  En net als dat de Zaankanter van oorsprong immigrant is , is ook zijn huisvesting altijd op opgehoogd land geweest. En daar is men 40jaar terug mee gestopt en nu klaagt een groot gedeelte dat er geen “Sociale” woningbouw is. Alle sociale woningbouw staat op opgehoogd Zaans weiland. Maar zolang de Zaankanter grassprieten belangrijker vindt dan het recht op wonen, dit zijn soms dezelfden die klagen over geen sociale bouw, blijft het bij sportvelden en parken volbouwen met peper dure appartementen en een enkel “schaam”sociale bezemkast.

 • Is er ook nieuws over de Havenstraat in Zaandam?

 • De Orkaan

  De contracten van de riviercruiseschepen Lisabelle en de Ms Cezanne lopen tot 30 november 2023. Dat betreft geen asielzoekers (en daar gaat het artikel over) maar vluchtelingen uit Oekraïne.

 • Lia Veldmans

  Dat wordt een optocht van 800 mannen die zich stierlijk vervelen aan boord van die boten op weg naar de stad 🥴

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *