Tweede asielzoekersboot in Achtersluispolder

Begin mei komt er in de Achtersluispolder in Zaandam een tweede boot voor ongeveer 320 asielzoekers. In de huidige opvang is er capaciteit voor 400 vluchtelingen.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft gevraagd het aantal opvangplekken in Zaanstad uit te breiden. De nieuwe gemeenteraad praat over het voorstel op 31 maart 2022.

Burgemeester Hamming laat via een persbericht weten dat er een structureel tekort aan opvangplekken voor asielzoekers is:

“Door de stijgende instroom en het grote aantal vergunninghouders die in de noodopvang en azc’s wachten op een woning, zitten de landelijke opvanglocaties vol. Dat zorgt ervoor dat er extra opvangplekken nodig zijn. De toestroom van asielzoekers die vanwege de oorlog in Oekraïne wordt verwacht, komt daar nog eens bovenop.

We staan als samenleving voor een fikse uitdaging om hier passende oplossingen te verzinnen. Maar we hebben geen keuze. Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om een plek te bieden aan mensen in nood. Ongeacht waar vluchtelingen vandaag komen, kunnen we mensen niet in de kou laten staan.”

De tweede boot komt naast de bestaande boot te liggen aan de Isaac Baarthaven bij de Rijshoutweg en zal daar tot mei 2023 daar liggen.

Tijdelijk riviercruiseschip

De mensen die op de tweede boot worden opgevangen zijn, zoals ook op de eerste boot, asielzoekers in afwachting van hun verblijfsvergunning. Er zullen er geen alleenstaande minderjarige vreemdelingen of vreemdelingen uit een veilig land of die ergens anders in Europa al bescherming hebben, worden opgevangen. Vreemdelingen die op de landelijke lijst van overlastgevers voorkomen en asielzoekers met een directe of complexe zorgvraag komen ook niet op de boot.

Momenteel ligt de tweede boot in Griekenland en is nog niet klaar voor opvang. Tijdelijk, vanaf begin april, wordt een riviercruiseschip voor 150 asielzoekers aan de kade gelegd.

Het COA heeft gemeente Zaanstad gevraagd de overeenkomst van de eerste boot met 6 maanden te verlengen, tot mei 2023.

Bij de komst van de eerste boot waren POV, DZ, LZ en PVV tegen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *