Actie GroenLinks tegen bomenkap succesvol

Het was een vroegertje, maar ze stonden er wel vanmorgen om 7:00 uur aan de Havenstraat in Zaandam.

Romkje Mathkor van GroenLinks en wethouder Leny Vissers-Koopman trokken zich het lot van een boom aan. 

Via Twitter meldde GroenLinks Zaanstad gisteren:

“Morgen sneuvelt bijzondere boom. Wij komen in actie voor behoud.”

Romkje Mathkor was van plan zich “desnoods vast laten ketenen” om de kap tegen te houden. Gelukkig bleek dit niet nodig blijkens de mail die wij zojuist van een ongeketende Mathkor ontvingen:

‘Op instructie van wethouder Vissers-Koopman is de kap van de beeldbepalende boom in de Havenstraat voor dit moment gestopt. Nader onderzoek omtrent vergunning en staat van de boom volgt.’

De boom in kwestie die vandaag, 13 december, gekapt zou gaan worden, staat aan de Havenstraat bij het Hembrugterrein. Volgens GroenLinks is de boom wel degelijk te redden en is hun actie daarom noodzakelijk.

Hier de vroege actiefoto’s (van de Facebookpagina van GroenLinks Zaanstad)

boom-havenstraat

De boom

Samen met de POV was GroenLinks al eerder bezorgd over de bomenkap op het Hembrugterrein. 20 Procent van de bomen zou volgens de partijen gekapt worden.

De partijen vrezen ook dat het ‘plofbos’ dat geplant is om Zaandam tegen explosies te beschermen (tegenwoordig: ‘kleibos’) ten prooi valt aan de kettingzaag.

Die angst is niet zo heel erg gek, want bij de beantwoording van eerdere vragen heeft het college laten weten dat voor het kappen van bomen op het Hembrugterrein geen vergunning nodig is, de bomen staan immers op een “niet toegankelijk terrein”. Ook zouden er geen “monumentale bomen” gekapt worden.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Willemsen

    Prima actie. Misschien dat die wethouder zich ook kan hardmaken voor een goed maaibeleid inzake de verschillende terreinen waar orchissen in zaanstad zich staande (proberen te) houden.

  • Twuijver

    Vergis ik mij of worden er de laatste tijd sowieso veel bomen gekapt in Zaanstad?
    Het staat wel aardig wanneer de gekapte bomen worden vervangen, maar dat zijn dan wel weer kleintjes, die jaren nodig hebben om “volwassen” te worden.
    Is er iemand die dit volgt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *