Vandaag spreekt een Nederland delegatie drie commissies van de EU in Brussel. Het gaat om vertegenwoordigers van SchipholWatch, Natuur en Milieu en SOS Zaanstreek. Deze clubs strijden tegen de overlast van Schiphol. De EU moet via de zogenaamde ‘Balanced Approach’ de eventuele krimp van Schiphol toetsen.

Het kabinet wilde vorig jaar al het vliegverkeer beperken maar werd door de EU op de vingers getikt omdat bij de Balanced Approach ook de luchthaven en vliegmaatschappijen input mogen geven. Door deze procedure is het voor 2024 in ieder geval niet mogelijk om van het maximum van 500.000 vluchten per jaar af te wijken.

Winnie de Wit en Stefan Molenaar uit Assendelft van SOS Zaanstreek maken ook deel uit van de delegatie. Inspreken bij de commissies is van belang omdat die belangrijk zijn bij de Balanced Approach. Het gaat vooral om de commissie van DG MOVE die over de luchtvaartcontracten in de EU gaat. Winnie: “wij gaan de donkere kant van de uit de hand gelopen groei nu aan hen uitleggen. Afgelopen maandag kwamen er bijvoorbeeld in een etmaal 714 vliegbewegingen over onze buurt.” Ook wordt nog gesproken met de commissies DG ENVI (Environment) en DG KLIMA.

Door Piet Bakker. Bron: bericht Winnie de Wit en eerder nieuws op De Orkaan. Op de foto van links naar rechts Alfred Blokhuizen (voorzitter SchipholWatch), Winnie de Wit, Stefan Molenaar en Koenraad Backers (Natuur en Milieu).