Hoewel de Pride Month pas in juni begint, heeft De Zaanse Regenboog deze maand al veel leuks klaarstaan. Belangrijkste punt op de agenda: ZaanPride, deel van De Zaanse Regenboog, bestaat al vijf jaar en dit brengen ze feestelijk door voor een hele week!

Er staan allerlei activiteiten gepland voor de openingsdag op 31 mei, zoals vlaghijsen, een film, en poezie in het Zaanse Museum. Met een gezellige ‘pride’ gerichte avond in het Zaanse Museum word de dag feestelijk afgesloten. Voor de rest van de week staan er ook allerlei andere activiteiten op de agenda, en omdat het ook samenvalt met 50 jaar Zaanstad, staat er een glitterende walvis op de poster. 

Op de laatste dag is er ook een parade door Zaanstad. De dag belooft feestelijk te zijn met de verschillende soorten auto’s, een DJ en bordevol vlaggen. Het feestje gaat door in het Zaantheater waar het ZaanPride Event word gehouden. Bekijk het hele schema op de foto hieronder. 

De Zaanse Regenboog is opgericht in 2019 met een doel: het zichtbaarder maken van de lhbtiqa+ gemeenschap in de Zaanstad. Nog steeds worden mensen gediscrimineerd op basis van hun seksuele voorkeuren, en met met meer aandacht voor het onderwerp kan dit worden bestreden. 

De organisatie heeft ook allerlei andere activeiten gepland staan die te vinden zijn op de website. Een paar uitblinkers zijn zo bijvoorbeeld de Regenboogborrel op 19 mei (met speciale Pride biertjes!), diverse tentoonstellingen in de Bieb op 17 en 23 mei, en cafe Pride Zaanstad op 18 mei. 

Door Sanchita Parajuli. Bron: De Zaanse Regenboog. Informatiefolders van De Zaanse regenboog en foto van De Orkaan