Afvaldumping (vat waterstofperoxide) de Middel, Westzaan

Maandagavond – 14 augustus – is langs de Middel in Westzaan een vat met waterstofperoxide gevonden. Aan het begin van de avond zag een voorbijganger een blauw vat in het gras langs de waterkant liggen.

De voorbijganger keek wat voor vat het was en bij het omdraaien zag hij dat het lek was en onder spanning stond. Hij vertelde dat hij een sissend geluid hoorde en dat er rook uitkwam. Hierop heeft de voorbijganger meteen de alarmdiensten gewaarschuwd. De politie kwam ter plaatse en heeft de hulp van de brandweer ingeroepen. Uit een meting van de brandweer bleek dat in het vat een hoge concentratie waterstofperoxide zat.

De Speciale Interventie Eenheid (SIE) van de brandweer heeft de inhoud overgegoten in twee andere grote vaten. In deze vaten werd het verdund met water om de concentratie naar beneden te krijgen. Tijdens het overgieten kwam er flink wat rook vrij. Hieraan was duidelijk te zien dat het om een heftige chemische stof gaat. De Omgevingsdienst vertelde dat dit de hoogste concentratie waterstofperoxide is van zo’n 30%. Het wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld haarproducten, maar dan gaat het om zo’n 3% waterstofperoxide.

Na enig overleg zijn de brandweer en politie weer vertrokken en zijn de vaten overgedragen aan de Omgevingsdienst. Deze hebben de gemeente ingeschakeld en zij zullen op hun beurt een bedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in het afvoeren van chemische stoffen.

Het betreft in ieder geval geen drugsafval, maar waarom deze chemische stof werd gedumpt, is niet duidelijk.

Bijdrage door Michel Schermer

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *