Agent verwond door 13-jarige jongen, Assendelft

Woensdagavond – 25 januari – is een agent bij een aanhouding van een 13-jarige jongen in Assendelft gewond geraakt. De jongen verzette zich zo heftig dat de agent naar het ziekenhuis moest. De agent is voorlopig niet meer in zijn functie inzetbaar laat de politie weten.

Agenten gingen woensdagavond naar het Kaaikhof in Assendelft na een melding van overlast van een grote groep jongeren. Een deel van de groep reageerde niet op aanwijzingen van politie en handhaving om de plek te verlaten. Hierop is een handgemeen ontstaan waarbij een 13-jarige jongen uit Assendelft is aangehouden.

Overlast in en rondom het Kaaikhof is al langere tijd een bekend probleem. Bewoners hebben al vaker aangegeven zicht hier regelmatig onveilig te voelen. De gemeente en politie werken samen om de problematiek in dit gebied tegen te gaan. In en rondom het Kaaikhof wordt meer gehandhaafd en gesurveilleerd en gaat er veel aandacht naar preventie. Daarnaast kunnen overlastplegers een verblijfsontzegging krijgen. Hiermee wordt de toegang tot een bepaald gebied ontzegd.

Afgelopen december schreven we over het terugdringen van de overlast op deze ‘hotspot’ rondom de feestdagen.

Lees hier het artikel: Extra ‘feestdagen’-handhaving, cameratoezicht en meer licht op hangplekken – De Orkaan

Deel dit artikel:

23 reacties

 • Ton Lameijer

  Een 13 jarige jongen die een volwassen en getrainde politie agent het ziekenhuis in slaat. Het moet toch niet gekker worden!

 • Alida de Bruin

  Als het andersom was geweest zou er weer grote schande over de politie zijn uitgestort.

 • R. Kreuger

  En als de agent had gewonnen. “Agent slaat kind in elkaar”. Allerlei activisten die maatregelen eisen tegen het politiegeweld. Vragen in de gemeenteraad. Ouders met advocaten. Het kan nog veel gekker.

  • Noah Koks

   En terecht. Politiegeweld is een groot probleem en moet hard aangepakt worden. De politie komt veel te vaak veel te makkelijk weg met excessief geweld.

   In het geval van de agent die door de 13 jarige is mishandeld, we krijgen nu het verhaal exclusief van de politie te horen. Ik ben ontzettend benieuwd naar het verhaal van de jongeren die daar rondhingen. Waarom hangen ze specifiek daar rond? Hebben ze andere plekken waar ze kunnen rondhangen? Hoe is de politie en handhaving daar aangekomen en hoe hebben zij zich opgesteld tegenover de jongeren? Wat is de ervaring überhaupt met die jongeren ten opzichte van de politie?

   In mijn ogen horen dit soort voorvallen bij politiewerk; Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten. Het hele idee van de politie is de wet op ons burgers forceren, luisteren wij niet dan word er geweld gebruikt. Werkt de lange lat niet? Dan mogen ze ons doodschieten. Daarnaast EIST de politie respect, en zo werkt respect niet. Respect verdien je, en naar aanleiding van hoe de politie maar als te vaak te werk gaat verdienen zij dat niet.

   En voordat mensen komen zeggen “De politie vangt ook -veroorzaker van X misdrijf-! Ze zijn belangrijk en we kunnen niet zonder”, daarop zeg ik: Zelfs een kapotte klok is twee maal per dag correct.

   • Jij wordt duidelijk niet gehinderd door enig inzicht in wat de realiteit is m.b.t. het oplopend geweld tegen de politie. Ook niet wanneer de politie zelf geweld mag gebruiken, de mate van geweld en daartoe overgaat.
    Zie jou zinsnede; Werkt de lange lat niet? Dan mogen ze ons doodschieten.

    • Liam de Haas

     Noah heeft een beter beeld van wat de realiteit is dan jij.

     Niemand is immuun voor propaganda en de propaganda machine van de politie in nederland is zeer sterk. De politie gebruikt steeds sneller geweld en we zijn in nederland aangeleerd dat het dan wel rechtmatig zal zijn, want “De politie gebruikt niet zomaar geweld”. Dat is dus onzin. Wanneer het wel ter discussie staat wordt de rechtvaardiging van de politie zonder enige kritische noot gepubliceerd door de media wat dat idee alleen maar verder versterkt.

     We kijken als gehele samenleving niet kritisch genoeg naar het gebruik van geweld door de politie, dat komt ook doordat het voornamelijk gemarginaliseerde mensen zijn die het politiegeweld ondervinden en die mensen geven we als samenleving al helemaal weinig om.

   • Josefien Gigengack-Kan

    Je hebt geen idee waar het omgaat. Lees de eerdere berichten over enorme overlast van deze grote groep jeugd wat dit deel van Zaanstad terroriseert. Mensen durven niet meer over straat en dan moet de politie maar niet optreden? Wat ik niet begrijp is dat ouders niet optreden. Als je weet dat het daar altijd hommeles is en je kind is rond die tijd op straat is 1+1 toch wel snel opgeteld en ga je toch een keer kijken daar?

    • Noah Koks

     “enorme overlast van deze grote groep jeugd wat dit deel van Zaanstad terroriseert.” Dit klinkt echt alsof ze de groep zich door Zaanstad verplaats als de slechteriken in Mad Max. Misschien moet jij nogmaals mijn eerdere bericht lezen waarin ik zeg dat het contact met die jongeren opgezocht zou moet worden en samen met hen gekeken moet worden naar een oplossing. Mijn probleem met het optreden van politie is dat vaak, als niet altijd, de enige oplossing die toegepast word het wegsturen van de jeugd is. En worden zij vaak op plek A weggestuurd, dan verplaatsen zij zich naar plek B waar het riedeltje zich herhaalt, totdat zich een situatie voordoet waar de Orkaan in het artikel hierboven over schrijft.
     En misschien is er inderdaad een probleem tussen de jongeren en hun ouders, maar daar ga je niet achter komen als je die jongeren keer op keer wegstuurt en niet met hen in gesprek gaat op een normale manier. En gezien de status van de politie, zijn zij hoogstwaarschijnlijk niet de correcte groep om dat gesprek aan te gaan maar eerder iets als Straathoekwerk. (Wat überhaupt iets is waar meer geld naartoe moet en vaker toegepast zou moeten worden dan de politie)

     • Irene Molenaar

      Deze groep is niet te benaderen, iig niet door de omwonenden. Ze zijn echt heel jong en vreselijk brutaal, voor jiks bang en gewoon echt een ramp. De politie moet in dit geval echt wel hard optreden. Ik ben het met je eens dat ze eigenlijk met ze in gesprek zouden moeten, maar t is niet te doen! Het speelt echt al een hele tijd en ze gaan de buurt idd door. Grotendeels bij het kaaikhof en het station

     • Erik Veralyia

      Noah, Jij bent echt niet helemaal wijs…. Door het softe optreden van onze politie groeit het onkruid tegen de klippen aan. Vroeger hadden mensen gezag tegenover de politie… tegenwoordig lachen ze de politie uit. Wat mij betreft mag de politie veel harder optreden en geloof mij… als mijn kind een klap krijgt van de politie… krijgt hij er thuis nog 1. Ik heb nog nooit negatief te maken gehad met de politie… ook een bekeuring accepteer ik omdat ik hem dan verdiend heb….
      Heb respect voor politie en hulpverleners dan hebben zij het voor de ander.

     • Noah Koks

      Erk,

      Dat jij je kinderen slaat dat zegt al meer dan genoeg.
      Daarnaast betekend dat jij nog nooit negatief te maken gehad met de politie niet dat de politie goed is, het is namelijk niets meer dan jou persoonlijke ervaring. In tegenstelling tot jou positieve ervaringen zijn er meer dan genoeg ervaringen van mensen die het tegendeel bewijzen.
      Los van alle persoonlijke ervaringen van jou en andere mensen word er hier door jou en andere continue het overkoepelende probleem met politie genegeerd: Zij zijn de lange arm van de staat die de status quo beschermt, vaak met (excessief) geweld. Dat jij vind dat het “onkruid” groeit doordat de politie niet gewelddadig genoeg optreed zegt ook boekdelen over jou onwetendheid over de maatschappij en schets ook een eng beeld over wat voor samenleving jij graag ziet…

      Respect voor hulpverleners heb ik zeker, politie daarentegen zou radicaal veranderd moeten worden wil ik daar respect voor kunnen opbrengen. Dit heeft maar voor een klein deel te maken met persoonlijke ervaringen en voornamelijk door analyses van de samenleving, veelal gebaseerd op dialectisch materialisme.

     • Noah Koks

      Irene,

      Goed om te horen dat je het met me eens bent dat er met ze in gesprek zou moeten gaan, alleen jammer dat er er al van overtuigd bent dat dat niet mogelijk is. Naar mijn idee is het wél mogelijk en zou daar de focus op moeten liggen, niet op harder optreden van de politie. Wanneer daar de focus op gaat liggen zal dat de situatie alleen maar verergeren.

 • Rik Romijn

  Nog harder optreden dus tegen alle gasten die alles verzieken. Je blijft met je handen af van onze hulpverleners PUNT.

  • Cees Viergever

   Dat is toch het risico van het vak, het is tegenstrijdig om te zeggen; ik ga bij de politie werken, maar ik wil niet met geweld in aanraking komen.

   • Rik Romijn

    Het gaat erom dat je met je handen van iedereen afblijft. Als je iemand in elkaar wilt trappen of je agressie niet kan bedwingen dan ga je maar op een vechtsport daar kan je helemaal los gaan. Je hebt je gewoon aan de regels te houden dan is er niets aan de hand. De politie is daar niet omdat je op een bankje een boek aan het lezen bent.

    • Liam de Haas

     Misschien moet je dit ook eens tegen de politie vertellen, dat als ze hun agressie niet kunnen bedwingen ze beter niet bij de politie moeten gaan.

     En de politie zijn geen hulpverleners, dat is een sterk en succesvol staaltje politiemarketing. De politie zijn wetshandhavers die de status quo handhaven met geweld.

     • Nico Smit

      Liam,
      De propaganda machine van de politie in nederland is zeer sterk en succesvol staaltje politiemarketing ??
      Je bent zeker nog steeds kwaad, omdat de politie je trommeltje afgepakt hebben, tijdens je zwarte pieten protest ??

     • Liam,

      Politie agenten zijn wel degelijk (ook) hulpverleners, denk maar eens aan (verkeers) ongelukken en andere calamiteiten. Daarnaast dienen ze er ook voor om te zorgen dat de wet gehandhaafd wordt/blijft en treden zij op als er overlast is of ongeregeldheden zijn.(of erger)

      Ze hebben dus meerdere petten op (wie kent nog de kreet “die per past ons allemaal”) en in dit geval lijkt het mij meer zoals Noah het hier beschrijft. Er zijn geen buurthuizen meer. De jongeren vervelen zich. Er wordt politie op afgestuurd ipv dat er met ze gesproken wordt, enz.

      Verder vind ik, en dit is niet aan jou gericht, het altijd bespottelijk als de politie loopt te zeuren als ze uitgescholden worden of dat ze bv gewond raken door wat dan ook. Ze worden opgeleid om met allerlei vervelende situaties om te gaan en daar hoort ook bij dat anderen het daar totaal niet mee eens zijn, om het zachtjes uit te drukken. Er is een mooi Engels spreekwoord en dat luid, “als je niet tegen hitte kan, blijf dan weg van de keuken”

     • Liam de Haas

      Erik,

      Dat verkeersongelukken en andere calamiteiten nu onder de verantwoordelijkheid van de politie valt maakt ze nog geen hulpverleners, dat zijn taken die prima door anderen uitgevoerd kunnen worden. Wat ik zeg sluit aan bij wat Noah zegt. De politie verleent in dit geval geen hulp en zou daar helemaal niet op afgestuurd moeten worden, maar dat gebeurt steeds vaker. Politie zijn geen hulpverleners, de politie beschermt de en forceert de status quo met geweld.

  • Eric Veralyia

   Juist!

 • De meeste mensen deugen. Sommigen echter niet. De politie maakt hierop helaas geen uitzondering. In ons land heeft de politie het geweldsmonopolie. Zorgvuldigheid is hierbij geboden. Het gaat hierbij ook nog wel eens mis. Niemand is (denk ik) het optreden van ME en romeo’s tijdens de coronademonstraties vergeten. Herinneren wij nog de boerenzoon die bijna voor zijn flikker geschoten werd ? Stel dat er geen camerabeelden waren opgedoken ? En de dame in Eindhoven die een schedelbasisfractuur gespoten werd ? Als overtuigd democraat ben ik overigens persoonlijk van mening dat je in een democratie vooral moet demonstreren in het stemhokje.

 • Aaf Aafjes

  Even terug naar de aanleiding: met het verhaal van dat jongetje van 13 jaar en zijn vriendjes. Noah en je medestanders, trek een week met deze jongens op, praat met ze, en breng dan een verslag uit met je bevindingen. Herhaal dit nog een keer met de scooterjongens van 16-18 jaar. Nu schrijf je ook alleen maar negatief van 1 kant zonder dat je weet hoe zij tegen de burgers en politie aankijken.
  Ik en de lezers van de Orkaan kijken uit naar je interviews en fotoreportages.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *