Met camera-toezicht, extra verlichting en meer inzet van handhavers gaat Zaanstad proberen de overlast rondom de feestdagen terug te dringen.

Op negen ‘hotspots’ brengt de gemeente extra verlichting aan. Bij het Kaaikhof in Assendelft, op de E. Heimansstraat in Poelenburg en op de Drielse Wetering in de omgeving van Sporthal De Tref komt naast de extra verlichting ook cameratoezicht.

Zaanstad wil hiermee vuurwerkoverlast en groepen rondhangende jongeren op deze plekken tegengaan. De camera’s blijven in ieder geval tot 8 januari hangen. Burgemeester Jan Hamming:

“We willen dat iedereen kan genieten van de feestdagen. Om zoveel mogelijk overlast voor inwoners te voorkomen nemen we dus extra maatregelen. Op die manier proberen we de Zaanse straten een stukje veiliger te maken. Camerabeelden hebben in het verleden hun toegevoegde waarde bewezen, bijvoorbeeld voor de politie maar ook in preventieve zin. Maar ook buurtbewoners zijn blij met extra camera’s. Hopelijk hebben we ze niet nodig en kunnen we met zijn allen genieten van een mooie jaarwisseling. Op oudjaar gaan onze mensen van handhaving ook in de avond de straat op. Dat doen zij op vrijwillige basis en ik ben heel blij met hun betrokkenheid.”

De extra lichtmasten komen bij:

  • OBS de Meander, kamgras (thv de scholen), Blauwe Ring bij de BSO (Saendelft)
  • Lobeliusstraat, Geuzenpad en Bloemkorf (Poelenburg)
  • Drielsewetering (Kalf)

De gemeente zet ook een particulier beveiligingsbedrijf in. Op oudejaarsdag, 31 december, gaan vijf duo’s van 16.00 tot 1 januari 06.00 uur de straat op. Ook zijn op de plekken waarvan bekend is dat er regelmatig overlast is, extra politie en handhavers aanwezig. De boa’s zetten op oudjaarsdag en in de avond ook extra mensen in.

Bij het Kaaikhof en De Tref is het sinds kort ook mogelijk voor Zaanstad om verblijfsontzeggingen te verstrekken.

In Zaanstad zijn rondom de feestdagen ook activiteiten voor de Zaanse jeugd. Zo start volgende week de Winterexperience op verschillende plekken. Op 29 december is een filmavond in Poelenburg en op 31 december is een dansworkshop in de Bovenkruier in ’t Kalf in Zaandam.