Boetes busbrug in de prullenbak?

In Westerkoog en Westerwatering circuleert een brief onder bewoners waarin gesteld wordt dat de boetes die automobilisten en motorrijders kregen als ze op ‘verboden tijden’ op busbrug De Binding reden, ten onrechte zijn uitgeschreven.

Zaanstad zou in de fout zijn gegaan omdat het bord met het inrijverbod niet op de foto’s te zien is waarmee de overtreding wordt geconstateerd. In sommige gevallen zouden er helemaal geen foto’s zijn. In beide gevallen mag er geen boete worden uitgeschreven.

In de brief wordt verwezen naar een bericht van de website boete.nu van begin september 2019, het is een update van eerdere berichten op die website van 2018.

Uit de brief die in de wijk circuleert staat:

Aan het handhaven met behulp camera’s in plaats van een daadwerkelijke verbalisant op straat zijn wel strenge voorwaarden/eisen verbonden. Één daarvan is dat op de foto het bord zichtbaar moet zijn waaruit blijkt dat je daar niet mag rijden. Dit bord staat bij de gemeente Zaanstad niet op de foto. De boetes zijn daarom ongeldig omdat de gemeente niet kan aantonen dat ten tijde van de boete de bebording aanwezig was.

De “openingstijden” van de busbrug in Zaandam zijn: werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur en tussen 18.00 en ‘s morgens 7.00 uur op zon-en feestdagen en in het weekend 24 uur per dag.

In veel gevallen is er überhaupt geen foto, wil je dit zelf alvast nakijken dan kun je inloggen via DigiD bij het CJIB en zien of er bij jouw zaak een foto beschikbaar is. Is er geen foto dan is de boete waarschijnlijk onterecht.”

In de brief wordt verwezen naar twee arresten uit 2018, een over de zichtbaarheid van het bord bij busbrug De Binding, en één over de beschikbaarheid van foto’s.

Vragen VVD

Raadslid Annemarie van Nieuwamerongen van de VVD in Zaanstad heeft inmiddels vragen aan B&W over de zaak gesteld, ze wil weten of de stelling klopt die in de brief staat:

“als de boete ongeldig is, dan kunnen we dus ook als de busbrug eigenlijk gesloten is gewoon over de busbrug gaan rijden én kan hij beter per direct volledig opengesteld worden”

Ook wil ze graag weten (als het bericht klopt) waarom Zaanstad niet eerder actie heeft ondernomen door bijvoorbeeld omwonenden hiervan op de hoogte te brengen.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *