Vandaag precies over een jaar, op 21 maart 2018, zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Vorige week waren er ook al verkiezingen.

Wat zou er gebeurd zijn als die uitslag ook voor de gemeenteraad had gegolden?

Hoe groot wordt de PVV die aangekondigd heeft in 2018 met de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen? Hoeveel zetels zou de winst van D66 en GroenLinks opleveren? Hoe groot wordt de VVD? Wat gebeurt er als DENK lokaal meedoet?

Voordat partijen, kandidaten en stemmers beginnen met “dat kan helemaal niet”, geven we eerlijk toen: “dat kan helemaal niet”.

Het kan niet omdat lokale partijen belangrijk zijn: POV, DZ, ZIP, ZOG en ROSA in Zaanstad, VLW in Wormerland (en POV ook in 2018) en gemeentebelangen in Oostzaan.

Het kan niet omdat niet alle partijen die landelijk meededen ook lokaal aan de verkiezingen gaan meedoen. PVV heeft wel aangekondigd dat ze in 2018 van de partij willen zijn maar van PvdD, FVP, 50plus en DENK weten we dat niet. Het aantal stemmen op DENK in Zaanstad maakt het overigens wel verleidelijk.

En het kan niet omdat de politieke verhoudingen in een jaar veranderd zijn en omdat er lokaal ook andere zaken belangrijk zijn.

Maar we doen het toch.

In Zaanstad zou de PVV op basis van de uitslag van de verkiezingen van vorige week 6 zetels kunnen halen, DENK, PvdD en 50plus 2 en FVD 1. De VVD zou met 7 zetels de grootste zijn. (Maar: POV, ZOG, DZ, ROSA en ZIP hebben thans een derde van de zetels, 13 van de 39.)

 

 

In Wormerland zou de PVV 2 zetels kunnen krijgen, 50plus en PvdD ieder 1. Nu heeft Vereniging Liberaal Wormerland (VLW) overigens 4 van de 17 zetels.

 

In Oostzaan zou de PVV de tweede partij met twee zetels kunnen worden. 50plus en PvdD iedereen 1. Nu heeft Gemeentebelangen 1 zetel.