Als nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn geweest…

Vandaag precies over een jaar, op 21 maart 2018, zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Vorige week waren er ook al verkiezingen.

Wat zou er gebeurd zijn als die uitslag ook voor de gemeenteraad had gegolden?

Hoe groot wordt de PVV die aangekondigd heeft in 2018 met de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen? Hoeveel zetels zou de winst van D66 en GroenLinks opleveren? Hoe groot wordt de VVD? Wat gebeurt er als DENK lokaal meedoet?

Voordat partijen, kandidaten en stemmers beginnen met “dat kan helemaal niet”, geven we eerlijk toen: “dat kan helemaal niet”.

Het kan niet omdat lokale partijen belangrijk zijn: POV, DZ, ZIP, ZOG en ROSA in Zaanstad, VLW in Wormerland (en POV ook in 2018) en gemeentebelangen in Oostzaan.

Het kan niet omdat niet alle partijen die landelijk meededen ook lokaal aan de verkiezingen gaan meedoen. PVV heeft wel aangekondigd dat ze in 2018 van de partij willen zijn maar van PvdD, FVP, 50plus en DENK weten we dat niet. Het aantal stemmen op DENK in Zaanstad maakt het overigens wel verleidelijk.

En het kan niet omdat de politieke verhoudingen in een jaar veranderd zijn en omdat er lokaal ook andere zaken belangrijk zijn.

Maar we doen het toch.

In Zaanstad zou de PVV op basis van de uitslag van de verkiezingen van vorige week 6 zetels kunnen halen, DENK, PvdD en 50plus 2 en FVD 1. De VVD zou met 7 zetels de grootste zijn. (Maar: POV, ZOG, DZ, ROSA en ZIP hebben thans een derde van de zetels, 13 van de 39.)

 

 

In Wormerland zou de PVV 2 zetels kunnen krijgen, 50plus en PvdD ieder 1. Nu heeft Vereniging Liberaal Wormerland (VLW) overigens 4 van de 17 zetels.

 

In Oostzaan zou de PVV de tweede partij met twee zetels kunnen worden. 50plus en PvdD iedereen 1. Nu heeft Gemeentebelangen 1 zetel.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Erik Schaap

  Vergeten jullie zomaar de invloedrijkste lokale partij in Zaanstad te noemen en mee te tellen: ROSA.

 • Flip Hoedemaeker

  Behalve de afweizigheid van de lokale partijen nog een puntje: De opkomst bij lokale verkiezingen is meestal flink lager, en niet alle landelijke partijen hebben daar evenveel last van, VVD bijvoorbeeld meer dan D66 blijkt historisch.

  Laat de campagne beginnen!

  (ps POV doet in 2018 mee in W’land toch? niet in 2008..)

  • De Orkaan

   Ja, opkomst zal zeer waarschijnlijk wel lager zijn, maar welke partijen daar last van hebben is nog maar de vraag, de politieke verhoudingen zijn zo veranderd de laatste jaren. Misschien slaat het landelijke enthousiasme over op de lokale politiek.

   In ieder geval zouden we alvast met de campagneverslaggeving kunnen beginnen. Of een discussiebijeenkomst over A8-A9.

   POV-jaar moet inderdaad 2018 zijn.

 • vaartje197

  wat dachten jullie bij de orkaan er is geen echt nieuws meer dus halen we onze waarzegger maar weer van de zolder? wat een ontzettend onnodige bladvulling.ik hoop dat dit niet te vaak voorkomt, want dan haak ik af.

 • Ernst Debets

  Inderdaad, beetje appels met peren vergelijken. Maar de GR 2014 met PS 2015 vergelijkend zie je toch beter bepaalde trends: POV + DZ opgeteld 8 zetels => dat is percentueel ongeveer de score van PVV in Zaanstad voor de provincie. Zou interessant zijn om dit soort verschijnselen te onderzoeken: je kunt dan zien waar de stemmen van landelijke partijen lokaal heen gaan en omgekeerd.Waar komen die DENK stemmen vandaan? En FvD die dus in Zaanstad op 1 zetel zou uitkomen? Waar stemmen ROSA aanhangers landelijk op? Zou een leuk onderzoek voor het Zaanpanel zijn.

 • Boon

  Blijft natuurlijk koffiedik kijken maar stel dat dit de uitslag zou zijn geweest dan moet je inderdaad een aantal partijen schrappen of bijplaatsen . Rosa bijplaatsen maar dat gaat ten koste van de groep GL-SP-PvdA. Alleen als de PVV meedoet verliezen POV en DZ een groot deel van hun achterban. Denk gaat vermoedelijk wel meedoen als ze in DenHaag samen blijven werken. Waar die 5 zetels van PvdD,50+ en FvD blijven is alleen ongewis en dus gaat daar eigenlijk de strijd over.
  Het huidige college heeft nu 20 zetels gezien de afgelopen verkiezingen komt het huidige college op 18 met inderdaad de vraag waar gaan die 5 zetels heen.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *