Amsterdamse dromen: (toch) kabelbaan over het IJ?

Vandaag geen Zaanse maar een Amsterdamse droom… maar wel eentje die voor Zaankanters van belang kan zijn: een kabelbaan over het IJ. 

In december 2016 schreven we op De Orkaan:

Na de tweede Coentunnel, de Noord-Zuid-lijn, de extra grote ponten, de plannen voor bruggen en een sneltram, is er nu ook een plan voor een kabelbaan over het IJ: een Ei. Volgens de initiatiefnemers is zo’n oplossing sneller te realiseren en ook nog eens veel goedkoper dan nieuwe bruggen over of tunnels onder het IJ.

Er was een inschatting van 3.400 à 11.000 passagiers per dag (met fiets). De overtocht zou een paar minuten duren: “binnen 4 tot 5 jaar kan de kabelbaan voor € 53 miljoen per kabelbaan gebouwd worden.” Dat zou dus in 2020 of 2021 zijn geweest. Een ‘droom’ dus. Maar toch eentje die niet helemaal in rook is opgegaan.

Website De Westkrant meldt vandaag (8 mei 2023): “Tijdens de onderhandelingen over de Voorjaarsnota hebben collegepartijen PvdA, GroenLinks en D66 ingestemd met de bouw van een kabelbaan over het IJ. De Voorjaarsnota, de financiële uitgangspunten van de gemeente Amsterdam, wordt donderdag gepresenteerd.” De baan zou van de NDSM-werf richting Houthavens lopen, waardoor er een directe verbinding met de Zaanstreek is. De verbinding zou 100 procent elektrisch moeten zijn en geen hinder voor de scheepvaart moeten opleveren. Op de website EiIJ is meer informatie over het plan te vinden.

Lees ook: Een Ponte Vecchio over het IJ?

Hieronder een animatie van het project, gemaakt door Judit Szakacs met muziek van Wolf and Moon (Getaway).

Een Ei-kabelbaan richting Zaanstad boven het havengebied zou er zo uit moet gaan zien.

kabelbaan-ij-impressie

De poster van het project:

poster-kabelbaan-ij
Deel dit artikel:

3 reacties

 • Harm Jan Egberts

  Wat een verschrikkelijk waardeloos plan! Zie je je al zitten? Hoog boven het water bungelend in de kou? En ook zo ontzettend handig voor fietsers.

 • Hans Hahnen

  Doodeng om daar in te zitten, zeker met slechtweer en veel wind.

 • Jacob Reitsma

  fantastisch plan!
  Veel goedkoper en sneller te realiseren dan een metro of brug. Ook in bijvoorbeeld Londen en New York zijn kabelbanen als openbaar vervoer over het water.

  Maar om een kabelbaan naar de NDSM werf een ‘directe’ verbinding naar de Zaanstreek te noemen? Dan zouden ze m moeten doortrekken naar het Hembrugterrein en het NS Station.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *