Analyse: Rito wint pokerspel van Zaanstad over Jacob Visterrein

De kans is groot dat er woningbouw op het Jacob Visterrein aan het eind van de Zaanse Schans komt. Gisteravond konden politieke partijen, betrokkenen en Rito hun zienswijze over de zaak kwijt. En ze konden van wethouder Dennis Straat horen hoe die erover dacht.

De kaarten lijken geschud. DZ (Aart Molenaar), ROSA (Ruud Pauw), SP (Roland van Braam) en GroenLinks (Paul Laport) waren eenstemmig: het woningbouwplan deed afbreuk aan de Zaanse Schans, en het was een beslissing die grote gevolgen had omdat hiermee de ontwikkeling van het belangrijkste toeristische gebied in de Zaanstreek definitief tot staan werd gebracht.

Speculant
De oppositie noemde eigenaar Rito Holding een speculant en een chanteur, ze wilden de hoofdprjs voor de grond (2,5 miljoen meer dan de aankoopprijs) en dreigde de gemeente er een fabriekshal te laten plaatsen als het bestemmingplan niet gewijzigd wordt.

De coalitiepartijen waren kennelijk goed geïnstrueerd: Rito had kosten gemaakt, een toeristisch bestemming leverde niet de door Rito gewenste prijs op en woningen waren beter dan een fabriekshal. Rito was dus geen speculant en er was geen sprake van chantage.

Onbereikbaar
Wat is het dan wel? Het is een pokerspel tussen Rito en Zaanstad. Rito bluft dat er industrie op het terrein komt en is eigenlijk niet serieus geïnteresseerd in een andere bestemming. Gister werd bjvoorbeeld duidelijk dat ze niet bereid waren geweest om met ontwikkelaar Kondor Wessels aan tafel te gaan zitten om de alternatieve plannen van Zaan en Dijk (woningbouw en toeristische bestemming) te bespreken.

Maar hoe groot is de kans dat er industrie komt? Het terrein is over de weg zo goed als onbereikbaar (dat wordt ook voor de bouw nog een leuke uitdaging, de gemeente Wormerland ziet al het bouwverkeer door de Enge Wormer komen). Alleen opslag met toevoer over water is een optie. Maar daar zullen in de 21e eeuw weinig gegadigden voor zijn.

Pokerspel
De gemeente zou best mee kunnen met dit pokerspel door het bestemmingsplan ongewijzigd te laten. Het terrein ligt er nu prima bij. Wat is het probleem? Men schiet er geen euro bij in.

Maar wethouder Dennis Straat liet tussen neus en lippen door wel weten dat er een ander probleem was, er waren “verwachtingen gewekt” bij Rito. Duister bleef welke dat waren (dat Rito mag gaan bouwen) en wie die verwachtingen gewekt had (Straat zelf of zijn voorgangers?). Als dit echt het geval is, zou Rito wel eens met een claim kunnen komen, en dan zou duidelijk worden wie er verantwoordelijk voor die gewekte verwachtingen is geweest.

Toeristische bestemming
Niks doen – bestemming ongewijzigd laten – is dus wel degelijk een reële optie. Een andere reële optie is het bestemmingsplan zodanig te wijzingen dat er alleen toeristische activiteiten plaats mogen vinden. Een alternatieve woningbouwbestemming is riskant. Dan krijgt Rito namelijk wel munitie: waarom het iemand anders gegund en ons geweigerd?

 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Marcel

    Euhhh dat is toch een prima optie… Industrie op Jacob Vis terrein

    Een oude zaanse Molen is toch ook Industrie

  • Het is een plan waar nog een goed naar gekeken moet worden.
    Waarom geen woon werk situatie in geheel Zaanse stijl. Bedrijven in oude ambachten zouden daar op een goed plaats kunnen zijn. Zie het als een stuk verlenging van de Schans met actieve bedrijven welke aansluiten op de historie van de Zaanstreek.
    Mede door woon werk situatie is het ook uit toeristisch oogpunt een interessant gegeven om te laten zien wat er in het verleden voor leuke bedrijven in de Zaanstreek aanwezig waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *