Vanavond zou Dustin Benjamins, gelijk met Maikel Kat beëdigd worden in de raad van Zaanstad. Kat als raadslid, Benjamins als steunfractielid, beiden voor DZ. 

Het liep echter anders. 

Kat werd beëdigd, de installatie van Benjamins werd uitgesteld tot de volgende vergadering. 

De mededeling van burgemeester duurde nog geen 20 seconden: 

‘in goed overleg is afgesproken dat de beëdiging van de heer Benjamins in de volgende raadsvergadering zal plaatsvinden.’ 

Het vooroverleg over dat zinnetje duurde meer dan een half uur. Eerst was er een half uur overleg van de fractievoorzitters, daarna trok DZ zich terug.

Uitstel of niet doorgaan van de beëdiging (steun)raadslid is uniek – dat wil zeggen: De Orkaan heeft het in de 10 jaar van haar bestaat nog niet meegemaakt.

De commotie ontstond na het artikel van De Orkaan waarin Benjamins stelde dat hij gewoon door zou gaan met zijn journalistieke werk.

Dustin Benjamin toonde zich ontdaan over de beslissing en verliet meteen na de mededeling van burgemeester Hamming de raadszaal. Hij keerde later overigens wel weer terug.

Door: Merel Kan en Piet Bakker. Foto: screenshot van moment dat Hamming zegt dat de beëdiging van Benjamins (links boven op foto) niet doorgaat.