Vanavond wordt Maikel Kat beëdigd als raadslid van DZ als opvolger van Peter Kranenburg. Kat was eerder raadslid voor de SP maar richtte na een conflict met de partij zijn eigen partij de Volkstem op. Daarmee kwam hij in 2018 niet in de raad. In 2019 dook Kat als nr 5 op bij Code Oranje voor verkiezingen van de Provinciale Staten, ook dat lukte niet.

Begin 2021 stond Kat op de 11e plek bij Trots op Nederland. Het wordt eentonig maar ook dat mislukte. DZ is de vijfde partij van Kat, hij stond 5e op de lijst en na het afscheiden van Marianne de Boer en het afscheid van Kranenburg schuift hij door naar de oppositiebanken. Kat is oprichter van ‘Zaanse Media’ (Nieuws dat je pakt!), partner van RTV Zaanstreek.

Ook vanavond wordt Dustin Benjamins beëdigd als steunfractielid voor de partij. Benjamins is nu hoofdredacteur van RadioTVZaanstreek, een website die hij samen met ex-RTV Zaanstreek hoofdredacteur Dré Prijs oprichtte nadat beiden na een conflict bij de lokale omroep opstapten (het is – ondanks de verwarrende naam – dus een andere club dan RTV Zaanstreek).

Het binnenhalen van twee journalisten/media-mensen in een raadsfractie is pikant omdat ze daarmee toegang krijgen tot alle geheime stukken van de gemeenteraad. Alle financiële documenten en ook alle stukken (met volledige namen) die voor de buitenwacht geheim blijven (en dat zijn er nogal wat in Zaanstad). Waar journalisten van NHD en De Orkaan Woo-verzoeken moeten indienen om die stukken te krijgen, kunnen Kat en Benjamins er zo bij.

Gescheiden petten

Levert dat een probleem op? Volgens de woordvoerder van burgemeester Hamming is dat een zaak van de gemeenteraad, ze wees daarom door naar griffier Marleen Catsburg. Die zegt tegen De Orkaan dat raadsleden een eigen verantwoordelijkheid hebben maar dat er wel gesprekken zijn gevoerd over de positie van Dustin Benjamins. Die zou hebben aangegeven dat hij zijn petten goed gescheiden zou kunnen houden. Hij zou zich afzijdig houden van politieke berichtgeving.

Benjamins zelf denkt daar anders over, hij zegt desgevraagd tegen De Orkaan dat hij van de geheime documenten “niks openbaar gaat maken” maar dat hij wel gewoon actief blijft als journalist: “Als ik een raadslid ga interviewen, doe ik dat als journalist.” Benjamins zegt de zegen van Hamming te hebben gekregen, die heeft tegen hem gezegd “dat hij als journalist veel zou kunnen betekenen voor de stad” nadat het presidium over zijn positie had gesproken.

Laatste gewetensvraag aan Benjamins: “Als Merel Kan als hoofdredacteur van De Orkaan zich zou aanmelden als steunfractielid, zou je daar vragen over stellen?” Benjamins: “Dat wel.”

Dustin Benjamins heeft bij griffie de positie van zijn nieuwe collega Maikel Kat aangekaart waarop ook het gesprek is aangegaan met Kat die inmiddels met de griffier zou hebben gesproken. In tegenstelling tot Benjamins is de zaak Kat niet in het presidium (vergadering van fractievoorzitters) besproken.

De raadsvergadering begint om 19.00 uur en kan ook live online worden gevolgd.

Door Merel Kan / Piet Bakker. Foto komt van X-post van Maikel Kat.