Anneke van Dok: Knettergek

Welk signaal geeft een herder af, als hij beweert zijn schapen het liefst een schop te willen verkopen, wanneer ze zich over de dam wagen?

Juist ja, een knettergek signaal. De herder moet niet alleen zijn schapen hoeden, maar ook o op hek en dam.

Door Anneke van Dok

Stoere taal maskeert waar het echt om draait: het handhaven van de openbare orde. Dat is de primaire taak van een overheid; zonder slappe knieën en een grote mond. Als de orde wordt verstoord moeten eerst de oorzaken worden aangepakt en daarna de verstoorders.

Mark Rutte is net als een aanzienlijk volksdeel van mening dat het afsteken van zwaar vuurwerk niet moet worden verboden omdat de goeden niet onder de kwaden mogen lijden, het vuurwerk afsteken een oer- Hollandse traditie is en een vuurwerkverbod de illegale verkoop zou uitlokken.

Onmacht, onwil en verkiezingsjeuk. De goeden lijden sowieso onder het geknal: er vallen veel slachtoffers onder passanten die ’s nachts naar huis wandelen en je kunt gerust spreken van ondraaglijk dierenleed.

Zaanstad vertrouwde op de vrijwillige aanwijzing van vuurwerkvrije zones. Hoewel ik nog geen berichten heb gelezen over het resultaat, vind ik de poging te zwak.

Draai het liever om. Als het afsteken van vuurwerk inderdaad moet worden beschouwd als een onmisbare traditie, beschouw het dan als een evenement, en leg dat vast in een verordening. Vuurwerk is verboden tenzij het wordt afgestoken in een vergunningsgebied. Wijs ruimhartig terreinen aan waar het wel mag en zorg ter plekke voor voldoende veiligheid. Beboet alles wat daarbuiten nog wordt afgeknald en doe dat met straffe hand.

Dit schept duidelijkheid voor de goeden én de kwaden, en geeft handhavers een steun in de rug, in plaats van een diepe frons op het voorhoofd. Een echte leider voert zijn kudde aan en zorgt voor een veilige overtocht.  Als er in februari wordt begonnen met de voorbereiding, heb ik wel vertrouwen in een Zaans experiment op oudejaarsavond 2019.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Willem Melius

  Mooi geschreven en goed over nagedacht. Nu maar hopen dat de beslissers het oppakken.

 • Dirkje

  Goed stukje van onze straatgenote.
  In november maar weer even de beleidsmedewerkers op attenderen.

 • Gre luttik

  Beter nog: in iedere wij een enorm scherm, een beamer en geluidsversterking en vervolgens een film waarop vuurwerk wordt afgestoken met geluid. Gevolg: geen luchtvervuiling, geen angstige dieren. En verder…..alle vuurwerk verbieden.
  Links en rechts wat vuurkorven. Gezellig met een stalletje met koek en zopie. Dan kunnen we de kerkklokken en de boten weer horen: DAT IS OER HOLLANDS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *