Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.

Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1625 tot 2015. Vandaag een Honig-huis in Koog a/d Zaan (1751, smederij Kaaijk (1676) en het Groene Pandje aan de Gedempte Gracht in Zaandam (1793)

Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er zo’n 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 50 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.

400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).

Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis heeft zelfs twee anno’s.

Honig-huis (Hoogstraat, Koog a/d Zaan)

Aan de Hoogstraat 18 in Koog a/d Zaan, naast de Zaantuin vlakbij De Waakzaamheid – staat een ‘Honig-huis’ wat te zien in aan de honingraat in de gevelsteen (1751).

Smederij Kaaijk / The Black Smith (1676)

De historische smederij De Drie Hamers (later: Kaaijk Metaalbewerking) aan de Hogendijk 46 in Zaandam is een gemeentelijk monument. Vorig jaar kwam het in handen van de Amsterdamse investeerder Stadsbehoud. Kaaijk heeft al eerder aangegeven te willen verhuizen. Proeflokaal The Black Smith blijven huren aan de Hogendijk.

2021 (Erik Schouten)
Het oude opschrift (De Orkaan)

Het Groene Pandje

Anno 1793 staat trots boven de deur, dat zou best eens waar kunnen zijn voor het houten pand aan de Gedempte Gracvht, maar het bordje is natuurlijk van later, die walvis werd destijds nog niet als Zaans logo gebruikt.