Goed nieuws! Naar aanleiding van ons stukje over de verkoop van het pand van Dagblad Zaanstreek aan de Westzijde 23 in Zaandam, ontvingen wij een mail van wethouder Rita Visscher:

“Goed dat De Orkaan aandacht besteedt aan het behoud van deze belangrijke journalistieke- en stadshistorie. Uiteraard zorgen wij er voor dit unieke erfgoed van de Zaanstreek niet verloren gaat.”

En als er een wethouder is die we op haar woord geloven, dan is het wethouder Visscher. Ze laat verder weten:

“Toen in 2016 duidelijk werd dat het pand verkocht zou worden, heeft het Gemeentearchief contact opgenomen met de eigenaar van de krant (Holland Media Combinatie). Er is toen afgesproken dat de persfotocollectie, de kranten, het bibliotheekmateriaal én de plakboeken over de Zaanse Encyclopedie aan het archief geschonken worden. Met uitzondering van de persfoto’s, ligt het materiaal al in het depot onder het stadhuis. Die foto’s worden op dit moment door een groep van enthousiaste vrijwilligers uitgezocht.”

Geen shredder!
Toch hebben we nog een piepklein vraagje: door de mensen die bezig zijn met de giga-uitzoekklus wordt een selectie gemaakt. Niet alles krijgt een plek in het archief. Maar wat voor de een restmateriaal is, is voor de ander goud. Wij zouden ervoor willen pleiten dat ook de knipsels en foto’s die niet uitverkoren zijn voor een plek in Stadhuisplein 100, niet door de shredder te gooien.

PS. Wij hebben gezocht naar een mooie foto van Rita Visscher in het gemeentearchief, maar we vonden gek genoeg niks. UPDATE: op de site van Erik Schaap vonden we een CU-affiche van de vorige verkiezingen. Daar hebben we Rita nu uitgeknipt.